Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

”Jag tyckte alla andra var bättre”

Som son till den välkände norske evangelisten Aril Edvardsen växte Rune upp med hela världen nära inpå sin vardag. Själv såg han sig dock inte som någon missionär, utan valde att bli svetsare och mekaniker.

Men Gud tänkte annat för Rune.

Reportage · Publicerad 07:00, 12 feb 2021

Det är varmt i mötestältet. Luften står nästan stilla. Doften av gräs och varma människor är påtaglig. En man i jeans med uppknäppt skjorta utanpå en t-shirt hoppar upp på estraden och ställer sig vid talarstolen. Det är Rune Edvardsen.

Han ser ut som vem som helst. Man kan inte ana att han predikat för hundratusentals personer under sina missionsresor. Orden är enkla och rättframma, och de tar tag.

– Jesus har planterat dig precis där du är! Det är där din kallelse är. Många ber att Gud ska sända människor till dem som inte tror, men varför ska Gud sända någon annan än dig? Uppdraget är vårt!

Rune är entusiastisk.

– Mer än en miljard människor har inte hört talas om Jesus. Det är en stor del av jordens befolkning! Vi har ett jobb att göra.

Rune brinner verkligen för mission. Men att han skulle bli missionär var inget självklart, utan växte fram.

– Jag är ju uppvuxen i ett kristet hem, med en far som var predikant. Jag hade aldrig någon upprorstid som en del pastorsbarn har, och mina föräldrar lät mig hitta min egen väg till kristen tro.

– En god vän bestämde sig för att se till att jag verkligen var på väg till himlen. Det tror jag i och för sig att jag redan var, eftersom jag aldrig tvivlat på att Jesus finns, säger Rune och skrattar.

Vännen sade: ”Du som sett så många under och vet allt ska väl avgöra dig för Gud?”

Frågan ledde till att Rune böjde knä och på allvar bestämde sig för att följa Jesus resten av livet.

– För mig var det viktigt att inte börja arbeta med min far och få allting gratis. Jag ville göra min egen grej. Jag hade hjälpt till i missionsarbetet men ville inte rida på att jag var predikantson.

– Så jag har gått min egen väg i stället.

Rune blev industriarbetare och jobbade länge som svetsare och mekaniker på ett stålverk. Efter tio år där sade han till sin pappa att han kunde tänka sig att hjälpa till i faderns missionsorganisation, Troens Bevis Verdens Evangelisering. Rune började producera missionsradio och blev allt mer engagerad.

– Men jag hade inget självförtroende. Jag tyckte alltid att andra var mycket bättre än jag. De kunde så mycket mer och jag kände mig bara som någon som kunde hjälpa till i bakgrunden. Jag hade ingen tro på att jag kunde göra något viktigt. Jag var nästan litet feg, säger Rune och ler.

Vid ett tillfälle satt Rune på en flygplats och grälade på Gud, frustrerad över att det fanns miljoner människor som inte fått höra om Jesus. ”Varför sänder du inte ut fler evangelister och kristna musiker på missionsfälten?” muttrade Rune.

Då hörde han en stilla röst som sade: ”Gör det själv, Rune!”

”Okej. Jag tar den första inbjudan som kommer”, svarade Rune.

Fyrtiofem minuter senare öppnade Rune dörren till sitt kontor. Han gick fram till skrivbordet och blicken föll på ett brev. Det var poststämplat i Pakistan och adresserat till ”Pastor Rune Edvardsen”.

– Det var helt galet, det var ju ingen som kallade mig pastor!

När han öppnade kuvertet stod det: ”Snälla Rune, kom och hjälp oss att nå de unga i Pakistan.”

– Jag hade ju lovat Gud att tacka ja, så det vara bara att acceptera och åka dit, säger Rune.

Tanken vara att Rune, som är musiker, skulle spela och tala under fem kvällar – därför hande han lånat med sig fem av sin fars predikningar.

Redan under det första mötet kom det femtusen personer!

– När vi spelat klart gick jag fram för att predika. Allt det jag skrivit ner klarade jag av på fem minuter ... Jag kände mig helt tom. Där stod jag knäpptyst framför alla dessa tusentals, minns Rune.

Samtidigt liksom hörde han en bedräglig röst som viskade: ”Se hur dum du är! Detta är inte ditt jobb, det här kan du inte aldrig göra!”

Men så tog en annan röst över och frågade lugnt: ”Vad är det du kan då?”

– ”Mitt vittnesbörd kan jag ju alltid berätta”, tänkte jag. Det blev kort och enkelt om min gemenskap med min bäste vän Jesus. Jag förstod inte då hur farligt det var, eftersom vi befann oss i ett muslimskt land, tillägger Rune.

Varje gång Rune sade namnet Jesus hörde han ett märkligt mummel i publiken. När han var klar ställde han en enkel fråga: ”Du som vill få Jesus som bästa vän kan komma fram.”

Rune var inte alls förberedd på responsen. Tvåtusen personer kom fram.

– Numera har jag en annan syn på fruktan – det är en utmaning. Jesus sade ju att vi inte ska känna någon fruktan. Och om jag kan göra detta så kan alla göra det! poängterar han.

Resan blev ett genombrott i Runes liv. Snart började han arrangera egna missionskampanjer.

Till sin hjälp har han en egen rockgrupp, Rune Edvardsen & Red Band, som spelar innan innan han predikar. Sångerna fungerar som en nyckel att öppna unga människors hjärtan för evangeliet.

År 2002 besökte Rune DR Kongo. Där mötte han bland annat två kvinnor, som berättade om alla sexuella övergrepp som begås i landet.

– Jag fick hålla en liten flicka på två år i famnen. Hon hade våldtagits av två vuxna män. Då vände jag mig desperat till Gud och sade: ”Sådant här får bara inte hända!”

Rune hade inga planer på att starta något humanitärt arbete men kände att han måste göra något. Hans hemförsamling i Norge samlade då in pengar och byggde ett hem i Kongo för flickor som utsatts för övergrepp. Detta utvecklades sedan till en helt eget humanitär gren som heter Dina Foundation.

Parallellt växer missionsarbetet världen över. För närvarande har Troens Bevis drygt 1 100 inhemska evangelister i 19 länder, och minst 500 nya elever går varje dag en introduktionskurs i kristen tro, av vilka i snitt 150 personer kommer till tro.

– Troens Bevis når verkligen människor med frihet och evangelium. Vi vill göra det möjligt för andra att bygga Kristi kropp runt om i världen. Det är vår – och min – kallelse, summerar Rune.

Jag hade hjälpt till i missionsarbetet men ville inte rida på att jag var predikantson.
Jag hade ju lovat Gud att tacka ja, så det vara bara att acceptera och åka dit.

Rune Edvardsen

Född: 1962, i Kvinesdal, Norge.

Familj: Frun Sölvi och barnen Nathalie, Mariell och Dan Alexander.

Yrke: Mekaniker.

Leder: Troens Bevis Verdens Evangelisering.

Troens Bevis

Norsk missionsorganisation som startades 1965 av pingstpredikanten Aril Edvardsen, som 1960 upplevde hur Gud kallade honom: ”Din livsuppgift ska vara världsvid evangelisation genom nationella vittnen och nationella kyrkor.”

Når dagligen ut med evangeliet till människor i 200 länder med radio- och tv-sändningar via satellitkanalen Miracle Channel och internet.

Driver biståndsorganisationen Dina Foundation, som arbetar främst i Afrika.

Varje år samlas tusentals från olika kyrkor och samfund till Troens Bevis sommarkonferens i Sarons dal.

Under ungdomskonferensen Jesus to the Nation upplever många unga kallelsen att arbeta med mission.

www.troensbevis.no

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier