Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Gud bröt missbruk och misär: ”Jag är skyldig Gud hela mitt liv”

Alkohol, missbruk och självmordstankar var vardag i Dennis Shepherds liv redan som ung. Men Gud bröt den tillsynes utstakade missbruksvägen för honom och vände det till ett liv där han fått vara pastor, missionär och predika för socialarbetare.

Reportage · Publicerad 09:00, 22 okt 2019

Att se tillbaka i tiden i Dennis Shepherds släktträd ger en dyster bild. Den bittra erfarenheten fick han själv erfara när han tittade några generationer tillbaka i släktledet.

– Så långt man kan gå tillbaka är det bara banditer, rövare och fängelsekunder. Det har alltid varit misär, konstaterar han.

Förutsättningarna i hans egen uppväxt var inte särskilt goda för att hitta en annan väg. Snarare var livsvägen till synes utstakad för att han själv också skulle hamna i den misär som präglat de tidigare generationerna.

Dennis pappa lämnade familjen så fort de kommit hem från BB. Mamman hittade en ny man, som även han levde i ett missbruk. Följden blev att Dennis till stor del själv fick ta hand om sina yngre bröder.

– Jag visste inte om annat än misär, berättar han.

Redan tidigt började det tära hårt på honom. Självmordstankar och dålig självkänsla var vardag ända från barnsben och Dennis beskriver hur han inte visste om något annat än hur det var att må dåligt.

I tonåren tog allt till slut ut sin rätt på honom.

– Jag kraschade. Jag hade tagit hand om mina bröder så länge och var slut, säger han.

Det blev början på en destruktiv resa. Fest, sprit och droger tog över. Han vände sig till musikvärlden, där han först blev medlem i ett punkband och senare gick in i black metal-världen, med full kraft.

– Då blev det ännu mer destruktivt. Jag kände självförakt, självmordstankarna kom tillbaka och jag började isolera mig från familj och vänner.

Dennis djupa inlevelse i black metal-världen öppnade upp en otäck sida: det ockulta.

– Mitt första möte med det ockulta var att jag hade en röst inom mig, som inte var min egen, och som talade in ondska över mitt liv. Jag kunde få någon form av ”religiös” upplevelse när jag hängav mig i musiken, nästan som man kan få i lovsång, fast detta var kallt, berättar Dennis.

Vanföreställningar blev vardag. Han fick panikångest och såg väsande demoner runt sig.

– Jag hade fortfarande ingen religiös ram, utan trodde att jag började bli tokig.

18 år fyllda försökte han ta sitt liv. Han skar sig i handlederna och hamnade på psykakuten, men överlevde.

Där och då – inlåst på ett rum på psyket – bestämde han sig för att försöka göra en vändning i livet.

– Jag satt i en rökruta och rökte min sista cigarett i paketet och tänkte gå ut och köpa nya. Men jag var inlåst på avdelningen för att jag var så suicidal, så jag kom inte ut. Det var första gången som jag var inlåst utan att ha gjort ett brott.

Dennis bestämde sig för att ta sig ur problemen. Starka mediciner, terapi och psykologer kopplades in.

Men trots ett batteri av professionell hjälp dröjde det inte länge innan hans rädsla och fruktan för demonerna kom tillbaka.

– Jag fattade att jag inte skulle lösa allt det här själv. Och jag var väl medveten om att nästa försök att ta mitt liv inte skulle bli misslyckat, säger han.

Dennis berättar hur han i sitt vardagsrum en dag vände sig till Gud. Trots att han var ensam hemma skämdes han så mycket att han gömde sig bakom fåtöljen. Ord formades i hans mun, en bön om att Gud skulle få hans liv om han räddade honom.

– Det var en enkel bön, men det kom verkligen från hjärtat, minns Dennis.

Han beskriver hur det startade en process inom honom. Dennis – som i dag varit med att grunda en kampsportsklubb hemma i Kungsbacka – stod inför en av sitt livs tuffaste kamper: en två år lång brottningsmatch med frågan huruvida Gud fanns eller inte. Det blev det enda han kunde tänka på.

Dennis hade vid den här tiden bestämt sig för att plugga till socionom och fick tips via en kristen arbetskompis om att gå på Ersta-Sköndal, en kristen skola i Stockholm. Det krävdes dock höga poäng för att komma in, men det togs även in elever utifrån personliga lämpligheter och erfarenheter.

Ett sextiotal personer kallades till intervju för de tio platserna. Dennis blev en av dem – men fick kalla fötter och rev sin inbjudan till intervjun.

– Jag kom inte in på någon av de socionomutbildningar jag sökt till, så jag reste bort. Men när jag kom hem hade jag fått ett brev att jag var välkommen till Ersta-Sköndal.

Skolan blev en plats där han träffade fler kristna. Men framför allt blev skolans stora bibliotek en riktig guldgruva för Dennis. Där lade han ner mycket tid och läste religiös litteratur i högt tempo.

Han började även gå i kyrkan, lite i smyg, och fick en stark gudsupplevelse, som gjorde att han så småningom gick med i Korskyrkan och beslöt låta döpa sig.

Den långa brottningskampen var över.

– Jag hade länge förstått – i huvudet – att det jag hörde i kyrkan stämde, men det hade inte landat i mitt hjärta tidigare, förklarar han.

Knappa året senare gav han sig ut som missionär till Kenya, vilket också blev något av en bibelskola för honom – för även där fanns ett stort kristet bibliotek att ta del av.

Frälsningen ledde också till att Dennis tog kontakt med sin pappa. I ett brev skrev han hur han förlät honom, och om hur han önskade att återfå kontakten.

Han fick dock aldrig något svar.

Först ett halvår senare hörde pappans sambo av sig. Men beskedet var inte särskilt glatt – det visade sig att Dennis pappa hade dött av en överdos.

– Jag åkte till hans begravning och tog med mig en kristen dikt som jag tänkte läsa upp, berättar Dennis.

– När jag satt där i kyrkan, för begravningen för pappa som jag inte kände, kom det in tio härjade gubbar, som gick fram och ställde sig vid kistan, lade händerna på den och talade i tungor!

Det visade sig att pappan blivit frälst på ett LP-hem tio år tidigare, och trots att han fallit tillbaka i missbruk tappade han aldrig tron på Gud.

– En vän till honom berättade att pappa brukade sitta i knarkarkvarten och be för sina barn, säger Dennis.

Dennis förstod att det var kraften i pappans böner som räddat även honom.

– Allt var frukt ifrån hans egna steg. Det är något som jag burit med mig sedan dess när jag pratar om bönernas kraft.

Hittills har Dennis fått se två av sina egna söner döpas, och han har fått be för både sin mormor och sin morfar i deras sista timme i livet. I somras, under ”Det finns hopp”-turnén, fick Dennis dessutom se en av sina bröder bli frälst.

– Av pappas böner har det blivit en multiplikation, konstaterar han.

– När jag ser på mina egna barn är jag så tacksam till Gud, och till min pappa för hans böner.

Dennis, som arbetat som pastor en stor del av tiden sedan han blev frälst, träffade för några år sedan Sebastian Stakset. Tack vare det har Dennis i år rest med på tältkampanjen ”Det finns hopp”, bland annat för att hålla seminarier för socialarbetare.

I dag arbetar han dessutom själv som socialarbetare hemma i Kungsbacka – ett yrke han bestämde sig för redan innan han hittat tron på Jesus.

– Man ser penseldragen av Gud i sitt liv, men man ser inte hela bilden. Men Gud håller i alla trådar. Jag har alltid brunnit för trasiga människor, det är dem jag är kallad till, säger Dennis.

Han berättar hur hans arbete, där han hela tiden möter många trasiga människor, påminner honon om vem han själv varit och vem han är i dag.

– Det finns inget i min historia där jag kan lyfta mig själv i kragen och ta åt mig beröm. Det har bara varit nåd från första början. Jag är skyldig Gud hela mitt liv, konstaterar Dennis.

Jag fattade att jag inte skulle lösa allt det här själv. Och jag var väl medveten om att nästa försök att ta mitt liv inte skulle bli misslyckat.
När jag ser på mina egna barn är jag så tacksam till Gud, och till min pappa för hans böner.
Man ser penseldragen av Gud i sitt liv, men man ser inte hela bilden. Men Gud håller i alla trådar.

Dennis Shepherd

Ålder: 37 år.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Gift med Emma; sex barn mellan nio månader och 18 år.

Yrke: Socialsekreterare.

Intressen: Kampsport och mc.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Politiker: Utred hur porr påverkar unga

Nätpornografi. ”Vi ber smartphonegenerationen om ursäkt för att vi inte har förstått och agerat i tid.” Det skriver representanter för de tidigare allianspartierna...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
E-tidning
Mest lästa just nu

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...