Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Gospelgung och budskap om Jesus under unik kryssning

Budskap om Jesus och toner från gospel och läsarsånger fyllde den stora Finlandskryssaren Silja Symphony i helgen.

– Tänk att Jesus har blivit upphöjd på Silja Line, uttryckte en deltagare under gospelkryssningen.

Reportage · Publicerad 18:30, 10 okt 2022

Redan när tonerna av ”Som en bro över mörka vatten” och andra välkända kristna sånger mötte passagerarna som klev på var det tydligt att den här resan med Silja Symphony inte var en vanlig kryssning.

Samtidigt som båten kastade loss från Värtahamnen fylldes den av mäktig allsång från hundratals passagerare som sjöng ”Lov ära och pris” utmed hela den 140 meter långa promenaden ombord.

Den 40 timmar långa gospelkryssningen var fullmatad med musik från tidig eftermiddag till sen kväll. Totalt fanns 70 medverkande ombord för att fylla båten med gospel, psalmer, läsarsånger och budskapet om Jesus.

Bland annat bjöd musikprofilen Putte Nelson på en kavalkad av gästartister som Mia Sjöö, Frank Ådahl och Mikael Järlestrand.

– Man kan gå igenom sjukdomar, sorg och besvär, men Gud finns alltid där. Det är det fina med Jesus och frälsningen, sade Putte Nelson från scenen.

Musiken pågick nästan oavbrutet på båtens tre scener i olika ändar av båten. Det gjorde att ingen ombord – oavsett om de var där för gospelkryssningen eller inte – kunde undgå att höra budskapet om Jesus predikas och sjungas.

– Det är ju fantastiskt det här med musik i varje hörn. Jag tror musik över huvud taget är något vi behöver, men framför allt med gospel och sånger om hoppet, sade Cilla Hector, en av de medverkande.

Både fredags- och lördagskvällen innehöll rockiga toner från gruppen Salt och gospelgung från kören By Grace med gästartister som Gladys del Pilar, Bryant Jones och Per-Erik Hallin. Kanske gjorde den grova sjön, inte minst under resan mot Helsingfors, att det blev lite extra gung.

– Ni känner att det gungar va? Det är samma sak med gospelmusiken, sade Per-Erik Hallin vid en av spelningarna ombord.

På lördagsmorgonen anlände Silja Symphony till Helsingfors. Medan en del passagerare valde att ägna några timmar i den finska huvudstaden fanns det möjlighet att se filmen om Roland Utbults liv och lyssna till en musikalisk berättelse från Per-Erik Hallin ombord.

Men så snart färjan kastade loss från Helsingfors fortsatte det musikaliska programmet för de 700 deltagarna på gospelkryssningen. På nytt fylldes båten av sånger som ”O store Gud”, ”Du omsluter mig”, ”Stor är din trofasthet” och ”Amazing grace”.

– Att möta Kristus är att bli en ny skapelse. Det finns en som efterskänker dina skulder, och har du inte tagit emot Jesus än så är det här dagen, sade Mikael Järlestrand, som för de förbipasserande sjöng psalmen ”Flyttfåglar”.

Överallt ombord hördes nöjda kommentarer från passagerarna. En uttryckte glädje över att gospeln fyllt denna, som han uttryckte det, ”Gudsförgätna plats”, då Finlandsfärjorna annars ofta förknippas med festande.

– Tänk att Jesus har blivit upphöjd på Silja Line! Det har varit helt fantastiskt, sade en kvinna som steg på i Helsingfors och var med på halva gospelkryssningen.

Ingrid Zetterström från Köping har många kryssningar till Finland bakom sig, men ingen liknar gospelkryssningen menade hon.

– Det här är den mest fantastiska Finlandsresa jag varit på. Det var en helt annan atmosfär här. Det har verkligen berört hjärtat, sade hon.

Personalen ombord på färjan var också nöjda med stämningen.

– Jag har hört musiken hit, det har varit jättevacker musik, sade en kvinna som arbetade i båtens reception under kryssningen.

– Vi upplever att det har varit väldigt lugnt och harmoniskt jämfört med en vanlig kryssning, sade en annan ur personalen.

När de 40 timmarna ombord på Silja Symphony började lida mot sitt slut samlades hundratals i showlokalen Starlight för en avslutande gudstjänst, där budskapet om kraften i Jesu blod var något av det som förmedlades.

– Det här har varit en enda stor glädjefest! Gud har varit här på denna fest, sade Mikael Järlestrand.

Från rederiet Tallink Silja Lines sida uttrycktes tacksamhet över gospelkryssningen, och de hälsade att konceptet var välkommet tillbaka.

– Absolut! Det här har varit jätteroligt, det har varit så härlig stämning, sade Monika Larsson från rederiet.

Vi upplever att det har varit väldigt lugnt och harmoniskt jämfört med en vanlig kryssning.