Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

”För mig är böcker ett viktigt sätt att få ut evangeliet”

Redan 1966, vid starten av förlaget och bokhandeln Proklama, var Margareta Sundborn med bland de inspirerade ungdomarna som brann för att sprida evangeliet via böcker. Numera har nästan alla Stockholms kristna boklådor fått lägga ner, men Margareta hyser hopp om att någon ska uppleva sig kallad att driva Proklama vidare.

Reportage · Publicerad 14:00, 22 sep 2020

Margareta Sundbom tar vänligt emot i Proklamas bokhandel i Vasastan i Stockholm. Hon har funnits med i kretsen som ansvarat för Proklamas verksamhet ända sedan starten, 1966. Nu i coronatider håller hon sig mer i bakgrunden, men varje eftermiddag och kväll finns hon där för att ta itu med löpande sysslor och svara i telefon.  

Innan pandemin satte fart fanns det också möjlighet att sitta ner för en fika vid kaféborden och samtala lite. Det var mycket uppskattat av stamkunder och andra gäster, men för tillfället har den verksamheten tagit paus.

Men nu är det efter stängning, så vi har satt oss vid ett av borden. Margareta har just hällt upp kaffe och börjar berätta historien bakom Proklama. 

– Vi var ett antal unga personer, en del hade just bildat familj och andra var på väg att göra det. Några var singlar också, inleder Margareta, på sitt lågmälda sätt. 

– Alla hade vi varit ute på olika missionsuppdrag ute i världen, de flesta med Operation Mission (OM). Själv hade jag i tre år varit lärare vid en skola för missionärsbarn i Kongo.

Teamen som reste med OM hade insett betydelsen av att sprida god litteratur, då de under stora evangelisations­satsningar i olika länder hade delat ut tusentals billiga pocketböcker.

När ungdomarna kom hem igen upptäckte de att de flesta av dessa böcker inte fanns i Sverige, och de som fanns var dyra.

Det låg bakom starten av Proklama. Inom OM var det viktigt att proklamera budskapet om Jesus – därav namnet på förlaget.

Den första boken som översattes var en dubbelpocket, Lärjunge-antingen-eller av William McDonald samt Kristen strategi av Dale Rhoton. 

– Vi hyrde ett rum här i Vasastan för lager och distribution. Där samlades vi också regelbundet till bön för OM:s arbete i många länder.

1973 fick de kontrakt på den lokal på Hagagatan 3, där bokhandeln fortfarande ligger.

– Här har en stor grupp volontärer jobbat under årens lopp, konstaterar Margareta.

Samtidigt som bokhandeln flyttade in i nya lokaler lanserades ”snurrvisionen”, som blev en stor succé. Den innebar att boksnurror med kristna pocketböcker ställdes ut, bland annat i lokala pressbyråkiosker, Ica-affärer och bensinmackar. En tid hade Proklama också en buss, kallad ”Bokrulle” – en mobil bokhandel som reste runt till olika platser i Sverige. 

– Samma år flyttade en del av medarbetarna till Eskilstuna. Där arrenderade de ett nedlagt ålderdomshem, levde i storfamilj, hade gemensamma måltider och jobbade tillsammans, fortsätter Margareta.

Viss verksamhet flyttades över från Stockholm, en tryckpress köptes in och Proklama började producera böcker och trycksaker i egen regi.

– Vi tryckte pocketböcker i stora upplagor, vilket gjorde det möjligt att hålla låga priser. 

1979 blev Margareta Sundbom pionjär för kristen friskoleverksamhet, när hon tillsammans med några andra entusiaster startade Stefanskolan. Där var hon rektor i många år, och senare blev hon en av initiativtagarna bakom Andreasgymnasiet, en mindre gymnasieskola på kristen grund.

Samtidigt var Jan, Margaretas make, en av de drivande personerna bakom Proklama, fram till sin död. Margareta själv hjälpte under många år till som översättare och korrekturläsare.

Ett stort lyft för förlaget och tryckeriet var när Proklama åtog sig att översätta och trycka kursmaterialet till de första Alpha­kurserna, för cirka 25 år sedan, studiecirkeln om kristen tro som spridits världen över.

I Stockholm satsade dock Proklama på själva bokhandeln.

– Arbetet utfördes av frivilliga, en del fick periodiskt understöd och några arbetstränade med statligt lönebidrag, men ingen hade fast lön, berättar Margareta.

– När Proklama startade bokhandeln fanns det ett antal kristna boklådor bara i Stockholm, men nu har nästan alla de försvunnit. Men behovet av kristen litteratur är förstås lika stort. Det är tråkigt att så få ser det behovet, tillägger Margareta.

När Margareta pensionerades 2003 hade Ungdom med uppgift (UMU) drivit ett ungdomskafé i bokhandelns lokaler i två år, och i Proklamas styrelse var det tal om att lägga ner hela verksamheten.

– Jag tyckte absolut att vi skulle fortsätta med bokhandeln, men i styrelsen var man tveksam om det skulle fungera. Då fanns det sex kristna bokhandlar kvar i Stockholm, och de närmaste åren tvingades ytterligare några lägga ner på grund av bristande lönsamhet.

I Eskilstuna såldes Proklamahuset och verksamheten upphörde 2007. Margareta lyckades dock övertyga styrelsen om att fortsätta med bokhandeln, och i en ålder av drygt 80 finns hon fortfarande med i ledningen av verksamheten.

I den situation som uppstått till följd av corona­krisen har bokhandeln bara öppet klockan 10–14 måndag till lördag (jämfört med till klockan 18 i normala fall). Då och då slinker någon förbipasserande på gatan in, efter att kanske ha noterat någon spännande titel i de små skyltfönstren på gatunivå. 

– Vi har förstås också många stamkunder, som handlar biblar, böcker och presenter till födelsedagar och andra högtider, säger Margareta.

– Här finns biblar på ett trettiotal språk och ett rum som vi kallar Skattkammaren, där det går att fynda begagnade böcker och biblar.

– För oss som jobbar här känns det viktigt att det finns en plats där kristen litteratur finns att få tag på. Speciellt viktigt är det nu, när de flesta inte vet så mycket om kristen tro, tillägger hon.

Proklama har även en webbshop och man kan även ringa in en beställning.

– Jag sköter själv om alla inköp av böcker och försöker hålla en selektiv linje så till vida att jag prioriterar bibeltrogen litteratur. I början var vi mer restriktiva i vår utgivning – ledordet var att böckerna skulle vara ”Kristuscentrerade”. På senare tid har vi utökat med skivor och presentartiklar också, för att bredda utbudet, eftersom varor med kristen profil inte är så lätt att få tag på någon annanstans.

När eldsjälen Margareta funderar över framtiden är hon förstås angelägen om att verksamheten ska kunna fortsätta i någon form. Hon har också trevare ute för att möjligen finna någon seriös och visionär person med en kallelse och tro på betydelsen av kristen litteratur.

– Jag hoppas, ber och tror att Proklama inte ska upphöra med mig, utan att någon ska uppleva en kallelse att sprida evangeliets ljus också via böcker, säger hon.

– För mig är detta ett viktigt sätt att få ut evangeliet. Själv har jag gått i kyrkan hela mitt liv, men ofta har det varit så att en bok förmedlat en klar vägledning som utvecklat mitt kristna liv, avslutar Margareta, stillsamt men övertygat.

Själv har jag gått i kyrkan hela mitt liv, men ofta har det varit så att en bok förmedlat en klar vägledning som utvecklat mitt kristna liv.

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier