Vittnesbörd

En glimt av himlen gav Amanda ett nytt perspektiv

Sedan hon sett en syn av himlen har Amanda Nordin upplevt en andlig kamp mot mörka tankar, men också ny glädje, mening och trygghet.

I en lång syn fick Amanda Nordin uppleva himlen på ett obeskrivligt sätt. Synen kom att bära henne när hon drabbades av sömnsvårigheter, mardrömmar, panikångest och känslor av nedstämdhet.

– När jag mått som sämst så har Gud använt det till att jobba med mig som mest, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Som ung gick Amanda Nordin ofta i kyrkan och hon har gått i kristna skolor. Hon kände samtidigt att något saknades. 

– Tron har alltid funnits där, men jag har alltid haft en längtan efter mer av Gud. Jag ville ha ”the real deal” och inte bara något ljummet, berättar hon. 

Hon trodde inte att Gud brydde sig om henne, och upplevde att hon behövde prestera och vara en ”bra kristen”. Det ledde in henne i ett grubblande om Jesus verkligen var den enda sanningen, varpå hon började söka i annan andlighet. 

Allt kom till en punkt då hon blev trött på presterandet och bad en drastisk bön. Det var när hon var 17 år och besökte New Wines konferens i Vänersborg.

– Jag sade till Gud: ”Om du inte möter mig på den här konferensen så kommer jag bli ateist för resten av mitt liv.” För jag orkade inte mer. Och jag menade det till hundra procent, säger Amanda. 

När sedan konferensen fortlöpte utan att något hände så växte hennes frustration. 

– Jag gav upp och var verkligen bitter på Gud. 

Men under konferensens sista kväll gick en kvinna som är missionär i Afrika upp på scenen och började lovsjunga i tungotal. Kvinnan utstrålade en genuin gudsrelation, vilket berörde Amanda djupt.

Jag gav upp och var verkligen bitter på Gud.

Amanda Nordin

– Så fort hon började sjunga i tungotal kom den helige Ande över mig, och min hand började skaka.

Samtidigt fick Amanda se en syn i sitt inre. 

– Det här var det starkaste jag hade upplevt av Gud och jag kände mig övertygad; nu hade jag fått mitt svar. 

Men nästa morgon hade Gud mer att visa henne. Även denna morgon predikade missionären. 

– När hon började predika började jag höra en massa sång, ett oräkneligt antal människor som sjöng i stämmor. Inte på något språk, utan i tungotal. 

Samtidigt fick hon återigen se en syn. 

– Det blev som en tv-skärm framför mina ögon, som en annan dimension som uppenbarade sig, förklarar hon, och beskriver något som såg ut som en scen, vilket hon menar var Guds tron.

Gud Fadern stod i mitten och Jesus på höger sida om Fadern. Runt om var det änglar, regnbågar och människor. 

– Jag visste att det här är Fadern, att det här är Jesus som Bibeln pratar om. Det klickade i mitt hjärta och Gud uppenbarade för mitt hjärta att Bibeln är sann. 

I en timmes tid pågick synen framför hennes ögon, och orden räcker knappt till när hon ska försöka förklara sina upplevelser. 

– Tänk dig att du lever i en suddig och svartvit värld och så får du se den riktiga världen, som har bättre upplösning och fler färger och dimensioner än den värld vi lever i just nu.

Tänk dig att du lever i en suddig och svartvit värld och så får du se den riktiga världen, som har bättre upplösning och fler färger och dimensioner än den värld vi lever i just nu.

Amanda Nordin

Under sin syn fick Amanda även höra Guds röst. 

– Mitt hjärta blev verkligen förvandlat av kärlek och jag fick förstå vad mycket det finns att få av Guds närvaro. Det finns otroligt mycket mer. 

Men det som väntade efteråt kunde hon inte förbereda sig på. För ganska snart efter synen började hon lida av sömnsvårigheter som fortsatte i över två års tid.

– Jag fick även dagliga panikångestattacker i ett halvår, berättar hon.

Hon hade varit deppig tidigare i livet, men menar att det hon upplevde nu var något helt annat. Och Amanda är övertygad om att det berodde på att det var en ”andlig kamp”.

– Bibeln är väldigt tydlig med att det finns en andlig verklighet där det pågår en kamp mellan Jesus och fienden. Det var den mörka sidan som jag brottades med efter att jag fått uppleva Jesus så starkt, säger hon.

Amanda understryker att synen var från Gud – men inte problemen som kom efteråt.

– Och samtidigt som det var en kamp hade mötet med Jesu kärlek och vetskapen om att Jesus och Bibeln är på riktigt – och att han är enda vägen till frälsning – gett mig en ny grund av glädje, mening och trygghet att stå fast i.

Andra omständigheter i livet bidrog också till hennes mående, där en stor del var att kroppen inte fungerade när hon fick för lite sömn. En annan anledning var stress över skolarbetet. Alla omständigheter tillsammans gjorde att hon blev utbränd, 18 år gammal.

Men mitt i allt det tuffa så var, och är än i dag, synen en trygghet som ger henne hopp och tröst.

– Jag tänkte på synen varje dag i många år efteråt. Jag fick en vetskap om att den förvandling jag upplevde och sådana gudsmöten finns tillgängliga för oss.

Amanda var rejält sliten av sina problem när hon efter gymnasiet bestämde sig för att gå på bibelskola. Men vid en undervisning på bibelskolan förändrades hennes situation genom ett nytt starkt gudsmöte där hon fick en sådan glädje i sitt inre att hon inte kunde sluta skratta.

Efter ett gudsmöte på bibelskolan blev Amanda helad från sin utbrändhet och panikångest.

Efter det tillfället blev hon helad från utbrändheten och panik­ångesten, och blev helt förändrad.

Efter några tuffa erfarenheter återvände problemen några år senare i form av tankar och känslor som liknar depression, ångest och tvångstankar, som hon sedan kämpat med i flera år. På senare tid har hon även känt sig utmattad. Däremot har hon inte längre svårt att sova.

– Nu sover jag som en stock och har svårt att vakna i stället. Det är verkligen Guds humor.

Nyligen har Amanda upplevt att Gud bekräftat att det hon lidit av inte är en psykisk sjukdom, utan en andlig kamp.

– Jag har fått mycket hjälp av medicin och KBT [kognitiv beteende­terapi; red anm] och jag tror verkligen att Gud kan använda det. Men jag upplevde nyligen att detta är en andlig kamp för mig. Fienden arbetar mycket genom att ge oss lögner i tankar och känslor och använder negativa saker som sker i livet för att försöka bryta ner oss.

Efter det som hon upplever att Gud uppenbarat för henne vill hon inte längre identifiera sig som sjuk.

– Jag har märkt att det varit en sådan otroligt positiv process när jag slutat säga att jag är utbränd och att jag har fått diagnoser på grund av hur jag har mått, och i stället sätter tro till vem jag är i Kristus. Det betyder inte att jag alltid har det lätt med mina tankar. Men jag har sett en enorm skillnad i mitt mående på kort tid sedan jag förstod att detta är en andlig kamp och börjat ändra vad jag tror och säger om mig själv.

Amanda framhåller att hon inte vill uttala sig om alla personers mående, men hon är övertygad om att det vi tror om oss själva och talar ut över oss själva har stor kraft.

– Det är bättre att fokusera på vem man är i Kristus än att fokusera på en diagnos. Då händer det verkligen saker. Vi är så mycket mer än de diagnoser som vi kan anses ha. Det är Bibelns sanningar som definierar oss och ingen diagnos.

Vi är så mycket mer än de diagnoser som vi kan anses ha. Det är Bibelns sanningar som definierar oss och ingen diagnos.

Amanda Nordin

Hon menar inte att medicin och terapi bör uteslutas, utan tror att Gud kan använda det. Men hon tror också att Gud är större än båda delarna och att han kan göra mirakel.

– I och med min berättelse så vill jag verkligen skicka med att du inte behöver vara rädd för att få gå igenom tuffa perioder efter att ha mött Jesus. Med honom går vi alltid ut ur det i seger, säger hon och lägger till:

– När jag har mått som sämst så har Gud också jobbat med mig som mest. Om man mår dåligt så är det inte från Gud, men han använder allt till det bästa. Mår du dåligt så kan Gud göra dig fri, det finns alltid hopp genom Jesus.

Amanda Nordin

  • Ålder: 28 år.
  • Bor: Vallentuna.
  • Familj: Mamma och fem syskon samt pappa i himlen.
  • Gör: Jobbar med evangelisation på sociala medier och som juristassistent.
Powered by Labrador CMS