Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Två livsresenärer ger spännande skildringar

Recension · Publicerad 00:00, 2 dec 2022

Det är alltid spännande att läsa om andra människors livsresa. Ofta kan man känna igen delar av den egna resan i andras, men lika ofta överträffar andras livsresor den egna.

Två män som utifrån olika bakgrund, olika miljöer, olika personligheter och olika kallelser, men med en gemensam gudstro, levt liv mycket utöver det vanliga är Bertil Lindholm och Matts Torebring. Båda har nu i böcker berättat om sin unika, annorlunda och mycket spännande resa genom livet.

Bertil Lindholm kallar sin bok Palmgrenen – som egentligen är en kvist, och Matts Torebrings bok heter En sann entreprenör under den Högstes beskydd. (Matts intervjuades nyligen i Världen i dag om sitt liv och sina upplevelser.)

Karl Bertil Lindholm föddes 1942 i dåvarande belgiska Kongo, där föräldrarna var missionärer. År 1945 kom familjen hem och Bertil och hans syskon fick lära sig att leva i ett nytt land med nya traditioner. Mellan 1952 och 1955 blev det Afrika igen och nu blev det arbete och utbildning för Bertil. Tidigt blev han en personlig kristen och engagerad i församlingen.

År 1963 blev det FN-tjänst i Kongo, och 1966 gifte sig Bertil med Mai, som blev hans livsledsagarinna. Det blev inget lugnt familjeliv i Sverige utan många äventyr utomlands, bland annat i Biafra 1968. Där fick Bertil djupa intryck av den nöd som rådde och han berättar mycket gripande om vistelsen där och om hur han fick kämpa med de minnen han hade efter det besöket.

Under åren bytte Bertil jobb flera gånger och startade en egen konsult- och marknadsföringsfirma. Det blev resor över hela världen och Bertil har besökt mer än hundra länder och arbetat i tre världsdelar – något som gjort att han är medlem i exklusiva ”Travellers Club”. Vid flera tillfällen kunde hustrun Mai också följa med, och Bertil berättar spännande episoder från världens alla hörn.

Genom hela livet har Bertils och Mais gudstro burit dem i goda och svåra tider, i hälsa och sjukdom, glädje och sorg, medgång och motgång, och boken ger många exempel på detta. Det är intressant, spännande och skildrat med en djup humoristisk ton, som gör boken mycket läsvärd. Lite annorlunda är att det genom hela boken finns tips om sånger och musik som passar till det som berättas och som betytt mycket för Bertil och Mai under livet.

Det finns all anledning att Bertil kan utbrista: ” Tack rika liv!”

Matts Torebring föddes 1947 i ett enkelt torp i Norra Småland och i tidiga år fick han lära sig att vara ordentlig, ärlig och arbetsam. Han gick i söndagsskolan och i början av 1960-talet blev han frälst och döpt och engagerad i kristen verksamhet. Efter utbildning jobbade han i skogen och senare som chaufför.

År 1969 gifte han sig med Birgitta och de fick två barn, Candra och Niklas.

År 1976 skedde en förändring i familjens liv, då Matts började sälja kokosbollar. Affärerna växte och nya lagerlokaler kom till i småländska Aneby. År 1980 bildade makarna ett handelsbolag och man började sälja kaffebryggare, främst till olika arbetsplatser. Nu växte affärsrörelsen ytterligare, och nya lager och kontor byggdes och nya kunder kom till.

Det blev nya hus, nya bilar, nya husvagnar och senare husbilar och nya resor i hela Europa. Torebrings Snabbgross blev ett välkänt varumärke i hela Sverige.

I boken berättar Matts i ord och bild om de många resorna och om positiva och ibland negativa erfarenheter. Undan för undan kunde sonen Niklas skolas in i företaget, och 1995 gick han in som delägare.

År 1992 drabbades Matts företag av finanskrisen och det krävdes mycket för att kunna rädda företaget för framtiden. Det lyckades och nu lever företaget ett stabilt liv. Under hela livet har Matts och hans familj upplevt Guds välsignelse och beskydd också i svåra och kärva tider.

Boken är en skildring av en entreprenör som med uthållighet och tro lyckats i livet, men också blivit till välsignelse för andra.

Litteratur

Palmgrenen – som egentligen är en kvist
Bertil Lindholm
(Narin Förlag)

En sann entreprenör under den högstes beskydd
Matts Torebring
(Tell it)

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00