Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Tron på Gud knockar mest i filmen om Foreman

Recension · Publicerad 00:00, 31 aug 2023

Med 76 segrar och fem förluster, ett OS-guld och två världsmästartitlar är amerikanen George Foreman en av de största boxarna genom tiderna – och nu har hans story blivit långfilm.

Filmen Big George Foreman visar hur han som ung ofta fick gå hungrig då hans mamma inte hade råd köpa mer än några brödskivor för att försörja familjen. Allt medan han själv hamnade på glid, ofta hamnade i slagsmål och så när blev tagen av polis efter ett av många rånförsök.

Men framgångarna väntar runt hörnet. Utan att ens ha tänkt en tanke på att börja med boxning dras han in i sporten – och blott ett år senare står han som 19-årig OS-mästare. George går från fattig till rik, från rik till ännu rikare, och skördar framgångar genom att rada upp en lång rad av segrar.

Den första halvan av filmen följer vägen till boxningen, till framgångarna och porträtterar ett antal av de matcher George gick igenom för att ta sig till toppen som världsmästare. Gud är i den första dryga timmen av filmen mest förpassad till en bordsbön, medan George fastslår att det är han själv som ställt maten på bordet genom sina framgångar – inte Gud.

Men så händer något. Georges gravida syster, som står honom nära, håller på att förlora sitt barn, vilket får honom att för första gången be till Gud om ett mirakel – vilket också sker.

Samtidigt börjar boxningskarriären svikta, och snart även hans hälsa. I ett omklädningsrum, efter en förlust i boxningsringen, faller han ihop, och de som är på platsen tror att han dött. Han vaknar trots allt till och utbrister att Gud lever i honom, att han varit död men fått återvända till livet – och snart är boxningskarriären ersatt av en pastorstjänst.

45 år gammal slår George Foreman en knockout i boxningsringen, vilket gör honom till den äldsta världsmästaren i boxningens historia, 21 år efter den första världsmästartiteln. Men den här gången tar han inte åt sig äran själv – den här gången faller han på knä i boxningsringen efter segern och prisar Gud.

Filmen om George Foreman lever onekligen två separata liv – ett om boxningen och alla framgångar men med Gud i passagerarsätet, och ett om livet som pastor men med Gud i förarsätet.

Den som gillar boxning får, naturligtvis, sitt lystmäte i form av otaliga gestaltningar av hans fajter. Men trots det, och trots filmens dryga två timmar, lyckas gestaltningen balansera livet och boxningen på ett bra sätt.

Det som är starkast är dock berättelsen om hur Gud förändrade en superstjärna, något som görs så centralt i filmen att det långa stunder inte är annat än en missionerande film. En film som berättar om hur Gud kan göra mirakler, om hur han kan förändra det hårdaste hjärta och om hur framgångar inte är värt något utan Gud.

Big George Foreman är en film i högt tempo och med många starka skådespelarinsatser, med Frank Baldwin i spetsen i rollen som George. Men framför allt är det en inspirerande och varm berättelse, som går in i hjärtat tack vare berättelsen om boxarens livsförändring.

Vem kunde ana att en film om boxning skulle kunna ge en sådan eftersmak?

Filmen Big George Foreman finns som hyr- och köpfilm i Sverige, via bland annat Itunes och SF Anytime.

Film

Big George Foreman
(Sony Pictures Entertainment)

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00