Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Stjärnans vittnesbörd om ljus i mörkret berör

Recension · Publicerad 05:00, 15 sep 2022

Det är inte så att det är något nytt att TobyMac släpper album. Den nya skivan är hans åttonde studioalbum sedan 2001 (utöver en del liveskivor, remixprojekt och två julskivor), då hans solokarriär kickade i gång. Men det är ändå något speciellt med den här skivan.

Inte minst var det inte ens självklart att det över huvud taget skulle bli ett album till. Anledningen är den tragiska händelsen då hans son härom året avled efter en oavsiktlig överdos, bara 21 år gammal.

Men, TobyMac kom tillbaka. Han har redan sjungit om sina känslor efter sonens bortgång i låtar som ”21 years” och ”Promised land”, och allt som inträffat genomsyrar, naturligtvis, även det nya albumet – något redan titeln, Life after death, vittnar om.

Sonens bortgång genomsyrar det mesta på skivan, och att skriva låtar för topplistorna är inte det som detta album handlar om. Det här är hans sätt att bearbeta det som hänt, i musikalisk form.

I en intervju har TobyMac berättat hur han skrev orden ”You are the goodness in my life” på en servett när han satt på en restaurang – vilket sedan ledde till duetten ”The goodness” med sångaren Blessing Offor på detta album. Life after death är helt enkelt Tobys metod att sätta ord på sina känslor och sin sorg.

Det gör att det här albumet också är det, överlägset, mest personliga som han släppt.

TobyMac sjunger själv om hur han nästan gick under, hur han spelade upp allt i sitt huvud gång på gång och om hur hans värld rasade, hur hans hjärta krossades. Låten ”21 years” är ett enda långt dagboksinlägg från djupaste mörker. Och det är svårt att hålla tårarna tillbaka när han med hjärtskärande textrader sjunger om saknaden efter sin son i låten ”Everything about you”.

Sorgen finns här som ett täcke, konstant genom skivan, och syns i de flesta texter. Men det är inte det som är starkast. Det absolut mest berörande med Life after death är hur TobyMacs tro på Jesus räddade honom. Mitt i det djupa mörkret, som är svårt att föreställa sig som lyssnare, sjunger han om hur Gud trofast har stått vid hans sida, genom allt, och om hur hans hjärta brinner för Jesus – trots allt som hänt.

Ja, TobyMac lät inte mörkret ta över; han fann sin styrka i Gud i sina svåraste stunder, vilket han här förmedlar på ett fantastiskt sätt i ett enda långt personligt vittnesbörd. Han sprider också glädje genom låtar som ”Fire’s burnin’” och ”Show up choose love” och bjuder på en sanslös gästlista med namn som Sarah Reeves, Sheryl Crow, Cory Asbury, Zach Williams, Tauren Wells och de tidigare DC Talk-kollegorna Kevin Max och Tait.

Men ett av de starkaste ögonblicken är när han lovsjunger tillsammans med Terrian och Wande i låten ”Found”. Och avslutande ”Rest”, där han på ett avslappnat sätt citerar Bibeln, borde i sig självt vara temat för ett helt album.

TobyMac har gjort mycket genom åren. Men inget har varit i närheten av detta. Få skivor 2022 är fyllda med så många lyssningsvärda texter som just denna skiva, få album sprider lika mycket hopp och ljus – trots att de är födda i den mörkaste dal.

Kort och gott: Life after death är inget annat än ett mästerverk.

Musik

Life after death
TobyMac
(Forefront Records)

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10