I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Jakten på Gud som ändå missade målet

Recension · Publicerad 00:10, 8 okt 2020

Biskop Eusebius av Caesarea skrev en apologi med namnet Praeparatio Evangelica, Förberedelse för evangeliet, för att bevisa kristendomens suveränitet över hednisk filosofi. C S Lewis gjorde detsamma.

Och det är nog vad Joel Halldorf försöker göra i Gud: jakten. Halldorf är i dag en synlig kristen profil i media och en given gäst i olika sammanhang där man faktiskt vill tala om Gud. Att det finns ett sådant samtal är positivt och en öppning, men det förpliktar.

Halldorf skriver flödigt, begåvat, bildat och brett, med många fina formuleringar. Boken behandlar en uppsjö av teman, tankar och tänkare – vissa recensenter har med visst fog kallat den spretig.

På 343 sidor vill han föra en dialog om Gud med samtiden. Tesen är att alla människor innerst har en existentiell längtan efter Gud, eller i alla fall efter helighet. Underliggande är Augustinus ord att ”min själ är orolig till dess den finner vila i dig, min Gud”, och Halldorf vill avslöja tomheten i materialismen och konsumismen, nationalismen, ateismen, sexdyrkan, framgångsteologin – som alla är surrogat för Gud.

Eller kanske gud, för Halldorf ser inte bara kristendomens Gud som gud, utan bekänner sin förkärlek för islam. Han ser ingen skillnad mellan när en muslimsk farfar lär sitt barnbarn be och kristen bön; ”avståndet mellan kyrkan och moskén är ofta kortare än till shoppingscentret”. Här anknyter han till romersk-katolsk religionsteologi och sin favorit påve Franciskus.

Men Halldorf är eklektisk, han väljer och vrakar bland egentligen inkompatibla teologier. En annan förebild är nämligen den amerikanske teologen Stanley Hauerwas, som står i en viss relation till anabaptismen. Men Hauerwas tankar (och Yoders ”Jesu politik” om än inte explicit) klingar med: att kristendomen är politik, pacifism, antinationalism.

Luther har han svårt för, men man undrar hur mycket Luther som docent Halldorf faktiskt har läst?

Trump får sig en släng av sleven med den klatschiga men intellektuellt ganska slappa rubriken ”Den kristna högern: Donald Trump och Guds död” – vi får veta att Trump är en ”nietzscheansk president”. Här tecknar han en ganska orättvis bild av amerikansk evangelikalism. Gud är inte död i deras liv bara för att de röstar på Trump; man kan älska både Jesus och sitt land.

Samtidigt innehåller boken många fina exempel på hur kristna har försvarat människovärdet, från Wilberforce till Seymour, det senare med en intressant bakgrund till Azusa Street.

Men det finns också direkt felaktiga saker. ”Jesus själv, som bryter upp kärnfamiljen.” Det stämmer ju inte; ingen forskning tyder på att han bröt med vare sig judisk äktenskaps- eller familjesyn. Och Halldorfs blinkning till queerteologin, liksom klara ställningstagande för samkönade äktenskap i en twitterdebatt med Lyra Koli, som följde på hennes recension av boken i Svenska Dagbladet, var klargörande men sorglig.

Men hur går då jakten, och vad erbjuder Halldorf de människor som längtar? Han återkommer till helighet, gemenskap, sakrament och bön, och försvarar kyrka och kristendom.

Boken mynnar ut i ”tre andliga råd”:

”Börja med en vana som ger näring åt ditt inre liv” – såsom meditera, reflektera över dagen, läsa poesi, be eller lyssna på klassisk musik.

• ”Finn en gemenskap av människor som på något sätt delar din strävan” – en bokcirkel, teatergrupp, ett filosofiskt sällskap – ja, Halldorf nämner också församling.

”Öppna ett fönster i oväntad riktning” – ”gå en kurs, åk på retreat, besök en helig plats, övernatta på ett kloster … gå i moskén.”

När jag lägger ner boken känner jag mig snopen och lite sorgsen: blev det inte mer? De andliga råd som kanske längtande läsare sökt är bara som klippta ur en självhjälpsbok av Stephen Covey – men är detta evangeliet?

Och luckorna talar. Var är det centrala vittnesbördet om Jesu offerdöd och uppståndelse, om omvändelse och tro? Vilken roll spelar Bibeln bland hundratals referenser till alltifrån Sokrates till Lady Gaga? Och är Jesus enda vägen, eller också islam?

Jag kommer att tänka på Magnus Malm om de små stegen till sekularisering: ”Från Jesus ... till Gud. Från Gud ... till det heliga. Från evangeliet ... till kristna värderingar. Från bön ... till andlighet. Från efterföljelse ... till engagemang. Från Kristus ... till kristen tro. Från bekännelse ... till tolkning. Från synd ... till brustenhet. Från Ordet ... till mysteriet.”

Kanske är det det vi ser här? För det är ju inte som Joel skriver att ”evangeliet ligger förborgat i varje människa” – en tanke som inte hör hemma i väckelsetradition utan i mystikens lära om en gudagnista. Och det finns ju inget evangelium utan korset (vilket till exempel C S Lewis visste); detta har inte den islam som framställs i så ljusa färger.

Därför blir Joel Halldorf som en organist som visserligen virtuost spelar en massa konstfulla fraser på en gigantisk kulturell kyrkorgel, med många manualer, pedaler och stämmor. Men melodierna jag hör svagt känner jag faktiskt inte igen som evangeliet.

Och jag tänker hela tiden: låt mig få höra om Jesus!

De andliga råd som kanske längtande läsare sökt är bara som klippta ur en självhjälpsbok av Stephen Covey – men är detta evangeliet?

Litteratur

Titel: Gud: Jakten
Författare: Joel Halldorf
Förlag: Fri tanke

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50
E-tidning
Senaste magasinen

Hur länge bör vi vänta med att gifta oss?

Familjefrågan Jag har träffat en man som jag har blivit enormt förälskad i. Vi har träffats i snart tre månader...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier