Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Jakten på Gud som ändå missade målet

Recension · Publicerad 00:10, 8 okt 2020

Biskop Eusebius av Caesarea skrev en apologi med namnet Praeparatio Evangelica, Förberedelse för evangeliet, för att bevisa kristendomens suveränitet över hednisk filosofi. C S Lewis gjorde detsamma.

Och det är nog vad Joel Halldorf försöker göra i Gud: jakten. Halldorf är i dag en synlig kristen profil i media och en given gäst i olika sammanhang där man faktiskt vill tala om Gud. Att det finns ett sådant samtal är positivt och en öppning, men det förpliktar.

Halldorf skriver flödigt, begåvat, bildat och brett, med många fina formuleringar. Boken behandlar en uppsjö av teman, tankar och tänkare – vissa recensenter har med visst fog kallat den spretig.

På 343 sidor vill han föra en dialog om Gud med samtiden. Tesen är att alla människor innerst har en existentiell längtan efter Gud, eller i alla fall efter helighet. Underliggande är Augustinus ord att ”min själ är orolig till dess den finner vila i dig, min Gud”, och Halldorf vill avslöja tomheten i materialismen och konsumismen, nationalismen, ateismen, sexdyrkan, framgångsteologin – som alla är surrogat för Gud.

Eller kanske gud, för Halldorf ser inte bara kristendomens Gud som gud, utan bekänner sin förkärlek för islam. Han ser ingen skillnad mellan när en muslimsk farfar lär sitt barnbarn be och kristen bön; ”avståndet mellan kyrkan och moskén är ofta kortare än till shoppingscentret”. Här anknyter han till romersk-katolsk religionsteologi och sin favorit påve Franciskus.

Men Halldorf är eklektisk, han väljer och vrakar bland egentligen inkompatibla teologier. En annan förebild är nämligen den amerikanske teologen Stanley Hauerwas, som står i en viss relation till anabaptismen. Men Hauerwas tankar (och Yoders ”Jesu politik” om än inte explicit) klingar med: att kristendomen är politik, pacifism, antinationalism.

Luther har han svårt för, men man undrar hur mycket Luther som docent Halldorf faktiskt har läst?

Trump får sig en släng av sleven med den klatschiga men intellektuellt ganska slappa rubriken ”Den kristna högern: Donald Trump och Guds död” – vi får veta att Trump är en ”nietzscheansk president”. Här tecknar han en ganska orättvis bild av amerikansk evangelikalism. Gud är inte död i deras liv bara för att de röstar på Trump; man kan älska både Jesus och sitt land.

Samtidigt innehåller boken många fina exempel på hur kristna har försvarat människovärdet, från Wilberforce till Seymour, det senare med en intressant bakgrund till Azusa Street.

Men det finns också direkt felaktiga saker. ”Jesus själv, som bryter upp kärnfamiljen.” Det stämmer ju inte; ingen forskning tyder på att han bröt med vare sig judisk äktenskaps- eller familjesyn. Och Halldorfs blinkning till queerteologin, liksom klara ställningstagande för samkönade äktenskap i en twitterdebatt med Lyra Koli, som följde på hennes recension av boken i Svenska Dagbladet, var klargörande men sorglig.

Men hur går då jakten, och vad erbjuder Halldorf de människor som längtar? Han återkommer till helighet, gemenskap, sakrament och bön, och försvarar kyrka och kristendom.

Boken mynnar ut i ”tre andliga råd”:

”Börja med en vana som ger näring åt ditt inre liv” – såsom meditera, reflektera över dagen, läsa poesi, be eller lyssna på klassisk musik.

• ”Finn en gemenskap av människor som på något sätt delar din strävan” – en bokcirkel, teatergrupp, ett filosofiskt sällskap – ja, Halldorf nämner också församling.

”Öppna ett fönster i oväntad riktning” – ”gå en kurs, åk på retreat, besök en helig plats, övernatta på ett kloster … gå i moskén.”

När jag lägger ner boken känner jag mig snopen och lite sorgsen: blev det inte mer? De andliga råd som kanske längtande läsare sökt är bara som klippta ur en självhjälpsbok av Stephen Covey – men är detta evangeliet?

Och luckorna talar. Var är det centrala vittnesbördet om Jesu offerdöd och uppståndelse, om omvändelse och tro? Vilken roll spelar Bibeln bland hundratals referenser till alltifrån Sokrates till Lady Gaga? Och är Jesus enda vägen, eller också islam?

Jag kommer att tänka på Magnus Malm om de små stegen till sekularisering: ”Från Jesus ... till Gud. Från Gud ... till det heliga. Från evangeliet ... till kristna värderingar. Från bön ... till andlighet. Från efterföljelse ... till engagemang. Från Kristus ... till kristen tro. Från bekännelse ... till tolkning. Från synd ... till brustenhet. Från Ordet ... till mysteriet.”

Kanske är det det vi ser här? För det är ju inte som Joel skriver att ”evangeliet ligger förborgat i varje människa” – en tanke som inte hör hemma i väckelsetradition utan i mystikens lära om en gudagnista. Och det finns ju inget evangelium utan korset (vilket till exempel C S Lewis visste); detta har inte den islam som framställs i så ljusa färger.

Därför blir Joel Halldorf som en organist som visserligen virtuost spelar en massa konstfulla fraser på en gigantisk kulturell kyrkorgel, med många manualer, pedaler och stämmor. Men melodierna jag hör svagt känner jag faktiskt inte igen som evangeliet.

Och jag tänker hela tiden: låt mig få höra om Jesus!

De andliga råd som kanske längtande läsare sökt är bara som klippta ur en självhjälpsbok av Stephen Covey – men är detta evangeliet?

Litteratur

Titel: Gud: Jakten
Författare: Joel Halldorf
Förlag: Fri tanke

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier