Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Filmen om ett mirakel till havs flyter tryggt

Recension · Publicerad 14:00, 22 dec 2022

Streamingjätten Netflix – världens största streamingtjänst – satsar stort på egna produktioner. Mitt bland allt detta innehåll, som kan vara som en djungel att navigera i, finns filmen Blue Miracle. Här har de tagit sig an en mirakelberättelse som dessutom är både tros- och verklighetsbaserad,

Julio Quintana (The vessel, med fler) har fått uppdraget att filmatisera berättelsen om Papa Omar, en medelålders man som tillsammans med sin fru driver Casa Hogar, ett hem för föräldralösa och övergivna barn i staden San Lucas i Mexiko. Här sliter de, på ideell basis, för att hjälpa barn som har hamnat snett, men banken knackar på och kräver in skulder då Omar halkat efter i betalningarna.

En bit därifrån, i den lokala hamnen, förbereds det för världens största fisketävling, dit tävlande från hela världen snart ska flockas för att ta sig an utmaningen att fånga den största blå marlinen (spjutfisk) och därmed kamma hem den, i fiskesammanhang, riktigt stora prispotten.

I samma hamn ligger den vresige och numera avdankade kaptenen Wade vid ankar med sin slitna fiskebåt, efter att tidigare ha vunnit den prestigefyllda fisketävlingen inte bara en utan två gånger. Kapten Wade är i behov av fiskepartner – och Papa Omar är i behov av pengar till det skuldsatta barnhemmet. Motvilligt bildar de tillsammans ett team under den stora fisketävlingen, och några av de föräldralösa barnen utgör besättning.

Redan tidigt i filmen byggs en viktig faktor upp: tron på att bön gör skillnad. Papa Omar inspirerar den unga killen Tweety till att själv tro på bönesvar genom att säga åt honom att rita sina böner och sätta upp dem med en spik på väggen. En av bönerna han har är just att de ska delta i fisketävlingen.

Miljöerna i Blue Miracle är storslagna och havet glitrande blått. Den som själv gillar havsfiske har hittat rätt med denna film, där man kan drömma sig bort till att själv drilla de stora drömfiskarna som tävlingsbåtarna försöker fånga. Men framför allt är det här en film där de unga föräldralösa barnen är det som mest berör, liksom det enormt stora hjärta som Papa Omar har för barnen.

Allra mest avtryck i rollistan gör Dennis Quaid, som den vresige, motsträvige och sällan särskilt trevlige kapten Wade, som till en början gör allt annat än ett sympatiskt intryck.

Blue Miracle är lite av en Askungesaga till havs. Den bjuder inte på några större överraskningar, men gör ändå intryck med sin berättelse som innehåller svåra livsöden, hård kamp för överlevnad, fiskare som fuskar, vresiga kaptener och människor med stora hjärtan. En film som på ett tryggt sätt flyter på i ett lagom tempo, utan att hinna bli intetsägande.

Tron på att Gud hör bön utgör en ryggrad i filmen, även om det är lätt att önska att Julio Quintana hade lyft upp det ännu mer och låtit det ta än större utrymme. För filmen handlar trots allt verkligen om ett mirakel till havs – tack vare en ung pojkes böner.

Film

Blue Miracle
Regissör: Julio Quintana
(Netflix)

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00