Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Beskriver transepedemins tragiska konsekvenser

Recension · Publicerad 00:00, 14 dec 2021

Under det senaste årtiondet har antalet tonårsflickor i västvärlden som hävdar att de lider av könsdysfori och identifierar sig som transpersoner ökat dramatiskt. Abigail Shrier söker i denna bok svar på gåtan, vad beror det på?

Hon gör det genom att granska vetenskapliga artiklar, intervjua berörda parter: transaktivister på sociala medier, läkare, psykiatriker, lärare, samt mammor och pappor.

Inte minst talar hon med tonårsflickor och unga kvinnor som ser sig som transsexuella eller tidigare har gjort det, och hon gör det utifrån ett sekulärt perspektiv.

Författaren beskriver olika personers väg från kvinna till man, de flesta med en upplevd könsdysfori med start i puberteten genom utanförskap. Därefter till bekräftelse i en transvärld som ibland liknas vid en sekt, där de som är med i gemenskapen uppmuntras att ta stoppmedicin för att förhindra inträde i puberteten efterföljt av testosteroninjektioner för de flesta; andra väljer en slags könlöshet.

Hon beskriver även hur den som bytt kön till man och trots tio år av testosteron ibland får mens och påminnelse om sitt ursprungliga kön.

I boken ställer sig Shrier även frågan om den negativa bilden i dag av att vara kvinna – som att menstruera, värna om barn – ses som en fälla och bidrar till att unga kvinnor söker en annan identitet.

Personligen tänker jag efter att ha läst denna bok att om det har blivit så är det hög tid att vi kvinnor lyfter glädjen och det vackra med att vara född till kvinna, och det är sorgligt om vi inte lyckats förmedla det.

En av bokens styrkor är att den genomlyser de oåterkalleliga konsekvenserna av testosteron­injektioner för en kvinna, samt irreversibla konsekvenser av operationer, samt i många fall kvarstående dåligt psykiskt mående trots transformation.

Bland annat beskrivs också situationen inom skolor och hälsovård i USA, där minderåriga genom ett informerat samtycke kan börja med medicinska behandlingar till män utan normal diagnostik och utan föräldrars medgivande, samt utan undervisning om i vilken utsträckning operationer blir lyckade till funktion och utseende.

För den som inte är väl insatt i de senaste årens utveckling av vokabulären kring hur individer definiera sig, kan denna bok bli till stor hjälp genom sina förklaringar av begrepp inom transvärlden.

En svaghet som skiner igenom ibland är att texten bitvis är snabbt översatt.

Shrier säger i sitt slutord att hon skrivit denna bok för att de bästa sakerna i livet är värda att slåss för. Och att vi aldrig ska vara rädda för sanningen. Jag är tacksam till henne att hon gjort denna omfattande research om transepidemin och att hon lyfter sanningen så att vi kan vakna upp och skydda våra unga genom att snarare förstärka än utplåna kön.

Som fysiolog ställer jag mig frågan hur vi kan göra det. Jo, genom att bli medvetna om att vi och våra barn och unga påverkas av allt vi ser, hör, luktar, smakar, känner och gör. Vad vill vi själva, och vad vill vi att våra unga ska influeras av?

Till sist vill jag starkt rekommendera denna bok för den som önskar förstå hur unga kvinnor kan påverkas till att välja en annan könsidentitet. Boken är lättläst, upplysande och intressant.

En av bokens styrkor är att den genomlyser de oåterkalleliga konsekvenserna av testosteroninjektioner för en kvinna samt irreversibla konsekvenser av operationer.

Litteratur

Titel: Irreversibel skada: transepidemin som drabbar våra döttrar 
Författare: Abigail Shrier
Förlag: Karneval

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier