Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

All for the King manglar på med Jesusfokuserad rock

Recension · Publicerad 00:00, 19 okt 2021

Det fanns en tid då svensk kristen rock var en glödande het kombination, där namn som Jerusalem, Narnia, Mammuth och Blindside var några av hörnstenarna i genren.

Flera av dem lyckades dessutom exportera sin musik utomlands. Backar du dessutom omkring tjugo år i tiden så var den kristna rockscenen en evigt bubblande källa av ny, stark musik, som tog sig en bra bit utanför kyrkornas väggar.

Men tiderna har ändrats för rocken, som inte längre hörs och syns i samma utsträckning som tidigare – och så har det varit en längre tid. Inte bara i den kristna genren utan för rocken i stort.

Men det är inget som bekymrar svenska All for the King. De vill missionera genom rocken, och bevisade redan på debutskivan häromåret att de dessutom är mästare på att göra just det.

Uppföljaren, albumet Let there be light, är äntligen här – och det med besked. För det visar sig vara en riktig karamellburk full av rockgodis som Ricard Hulteke, Andreas Ålöv, Richard Tonysson och Erik Tilling bjuder på även denna gång.

Det tunga instrumentala introt på ”The six-winged seraphim” banar väg för en skiva som genomgående består av låtar med riktigt hög klass. Vi snackar inte bara ”bra för att vara svenskt”, utan såpass bra kvalité att jag är säker på att det här skulle funka långt utanför Svea rikes gränser.

Tunga riff och snygga gitarrsolon blir huvudrollsinnehavare vid sidan av en stark sånginsats från Richard Hulteke. Det är melodiskt, det är tungt – det är riktigt, riktigt bra.

Små detaljer ger också en extra krydda, till exempel när hornen signalerar i början av ”The return of the king”, när orgeltoner dyker upp eller bibelverser läses upp mitt i låtar.

Bandet manglar på med låtar som ”Let there be light” och starka ”I am he” som om de aldrig gjort annat än urstark rock. Låten ”Metal gods” ger starka Metallica-vibbar, men bjuder samtidigt på ett av skivans bästa gitarrsolon.

All for the King har många starka sidor som gör att skivan känns intressant hela vägen. Samtidigt är det så lättillgängligt att du inte behöver någon handbok i hur man lyssnar på rock för att ta till dig skivan.

Men All for the King vill mer än att bara briljera med gitarrsolon och tunga insatser i trumbåset. Deras intention att missionera är tydlig från start – här stoppas inga huvuden i sanden vad det gäller att tala ut om sin tro. Det är helt enkelt omöjligt att missa.

Men deras tydliga texter blir inte en hög med klyschor eller tomma ord, utan det känns extremt trovärdigt. Till exempel blir det inget annat än magnifikt när Richard Hulteke sjunger ut ”He is the way, the truth, the life”, ett av skivans bästa spår.

Erik Tillings ”S:t Patricks bön” har dessutom, kanske något otippat, klätts om i en rockskrud, vilket visar sig fungera alldeles, alldeles utmärkt.

Världen behöver mer rock, lite fler gitarrsolon. Världen behöver mer Jesuscentrerad musik. 

Världen behöver mer All for the King.

Album

Artist: All for the king
Titel: Let there be light
Skivbolag: Connection

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier