Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

1980-tal då TV-såpan föddes, u-båt U137 avslöjades och järnridån föll

Reagan, OS i Moskva, ubåt U137 i Karlskrona skärgård, Afghanistan och järnridåns fall. Sådant präglar vårt minne av 1980-talet, en tid då även populärkulturen, med exempelvis James Bond och TV-såpan Dallas på olika sätt blev uttryck för sin tids tankegods.

Ämnet behandlas i Olle Larssons nya bokprojekt ”Det dramatiska 1980-talet. Decenniet som förändrade världen”.

Recension · Publicerad 00:00, 20 jul 2022

Redan tidigare fanns på min hylla Olle Larssons doktorsavhandling i historia, ”Biskopen visiterar”. Med hans nya bokprojekt – Det dramatiska 1980-talet. Decenniet som förändrade världen (Historiska Media 2022) – kan vi möta Larsson på ett annat sätt. Här är det den engagerade historieläraren som tar till orda. Han vill förmedla det viktigaste från utrikes- och inrikespolitiken, men också från kulturens, sportens och musikens fält. Perspektivet blir totalhistoriskt. Anrättningen är kryddad med egna minnen.

Greppet med att föra samman en historisk framställning med en självbiografisk är lovvärt. Möjligen kan man anmärka på de alltför många pophitsen som noteras. Men uppenbarligen betydde de mycket för den unge Olle under de formbara tonåren. Jag vet, jag var själv tonåring på sextiotalet och det årtiondes musik innebar livslust och glädje! I dag är Olle Larsson, född 1967, lektor vid Växjö Katedralskola. På just den skolan tog jag studenten, när författaren var ett år gammal.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10