Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Tro är grunden för att leva som kristen

Opinion · Publicerad 00:00, 16 aug 2013

Tro är en nödvändighet för det kristna livet. Tron är grunden för att bli kristen och tro är grunden för att leva som kristen.
Tro handlar om att lita på Gud, hans ord och hans löften. Utan tro är det omöjligt att behaga Gud.
Hebreerbrevet 11 är en av Bibelns huvudtexter om tro. Där står det att tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser.
Kapitlet beskriver vidare om ett antal troshjältar i Gamla testamentet. Kapitlet visar att livet i tro innebär bland annat att leva ett steg före verkligheten. Man får en vision, ett Guds tilltal, litar på Guds löften, och handlar på detta. Löften blir då uppfyllda och Guds ord blir en verklighet. Så var det för Noa, Abraham och Mose, och så är det för oss.

Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi ord. Det är Guds ord som föder och skapar tro i oss.
Grunden för vår tro är vem Gud är och vad han har gjort genom att i Jesus Kristi död och uppståndelse vinna seger över alla fördärvsmakterna: Satan, världen, döden, synden och lagen. Guds ord och Guds Ande är redskapen för att uppenbara detta för oss så att vi kan börja leva i Jesu seger i stället för att leva i våra egna nederlag och egna begränsningar.
Guds löften gäller alla kristna. Jesu seger och triumf gäller hela mänsklig­heten. Tron är en gåva från Gud, men en gåva som behöver förvaltas väl. Därför talar Nya testamentet om att man kan ha en stor tro, att tron kan förökas och växa till.

Tron ger oss kraften och hoppet i våra vardagliga liv som kristna och som lokala kristna församlingar, att kämpa på, att gå vidare, och bryta igenom.
Tro är inte ett samfund. Tro är inte en specialteologi. Tron är en grund för att leva som kristen, det är lika avgörande för det kristna livet som blodomloppet för människokroppen. Genom tron kan vi som begränsade människor leva i gemenskap med Gud själv, få del av hans liv och leva i den seger Kristus har vunnit åt oss.
Vi ska kämpa trons goda kamp. Genom tron har vi en vision, ett hopp, en dröm, även under livets svåra faser, när vi inte ser Guds löften uppfyllda, när vi inte ser den mörklagda hamnen framför oss. Mose såg den osynlige och därför kunde han härda ut.

Tron ser, tron ser det osynliga, tron ser Gud, tron tar till sig Guds ord, tron handlar på Guds ord. Därför behöver god kristen teologi handla om att skapa tilltro till och förståelse för Guds ord, inte problematisera och skapa tvivel på Guds ord.
Tron handlar inte om teknik. Tron handlar inte om vår förmåga. Tron handlar inte om pep-talk. Tro handlar om att lita på Gud och hans löften oavsett omständigheter och oavsett våra egna upplevelser.

Den svenska kristenheten har alltför ofta för mycket fokus på otro, tvivel och ältar gärna nederlag och motgångar. Det skapar missmod och modlöshet både för församlingar och för kämpande enskilda kristna. Därför behövs trosförkunnelse, för att gjuta in mod och glädje i församlingarna och hos enskilda kristna. Vi har en stor Gud, som är mäktig att göra under, som vill gripa in i mitt liv, och allt är grundat på Guds löften i Bibeln – det är detta tro och trosförkunnelse handlar om.

Stefan Swärd
twitter.com/stefansward

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier