Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Svensk vänster bagatelliserar

Opinion · Publicerad 00:00, 20 jul 2012

I dag torsdag, då jag slår mig ner för att skriva den här kolumnen, läser jag om hur en israelisk turistbuss i Bulgarien har utsatts för en terrorattack. Vittnen pratar om en självmordsbombare och minst sju personer har omkommit och många skadats.
Från israeliskt håll nämns möjligheten att det kan vara Hizbollah som, i samråd med Irans underrättelsetjänst, ligger bakom. Det håller flera terrorexperter med om. Och inte känns det som någon särskilt främmande teori, när man vet att Iran har på sin agenda att utplåna hela staten Israel och hela det judiska folket. Men den svenska vänstern ser förstås rött så snart någon ens antyder att Iran kan ha annat än rent mjöl i påsen. Svensk vänster har ju alltid ömmat för Iran, och delar av den hejade glatt på i slutet av 1970-talet, när islamistiska fundamentalister förde landet tillbaka till medeltiden.

Därför är det klart att uppgifter om att Iran kan ha med terrorattacken att göra sätter fart på konspirationsteorierna. På en vänsterblogg skriver bloggaren indignerat att  ”Iran har fått klä skott för mycket den senaste tiden, det verkar snarast som att vissa länder koncentrerar all ondska till samma land” samt att ”...bussen inte alls ser ”sprängd” ut på de bilder som visats i media, det ser snarare ut som om bussen börjat brinna, men det betyder inte att branden inte kan ha spridits på ett explosionsartat sätt. Frågetecknen kring det inträffade gör i alla fall att det i nuläget känns oklart vad detta handlar om.”
Och så här är det ju så fort det handlar om islamistiska terroraktioner. Det bagatelliseras ständigt av den svenska vänstern – ingen har väl till exempel glömt Göran Greiders drapa i Dala-Demokraten, där han med starkt patos beskrev Toulouse-terroristen Mohammed Merah som ”söndersliten av de globala krigen och motsättningarna, men också av det franska samhälle där klassorättvisorna och främlingsfientligheten är starka.”

Alla var skyldiga – utom Mohammed Merah. Det finns nämligen alltid en ursäkt för islamistiska terrordåd, enligt den svenska vänstern. Och det är alltid någon annan än terroristerna själva som är ansvariga. Det är nämligen USA och Israel som bär skulden. Riktigt på vilket sätt de gör det framkommer sällan särskilt klart, men det behövs heller inte – USA och Israel är världens ondska och därför måste den muslimska terrorn bagatelliseras och de muslimska terroristerna göras till offer. Konspirationsteorierna haglar när den svenska vänstern vrider ut och in på sig själva för att hitta förmildrande orsaker när islamistiska terrorister spränger folk i småbitar.

I grund och botten handlar det om två saker: Vänsterns hat mot USA och vänsterns ingrodda antisemitism. Båda är verkliga och båda har förföljt vänstern genom historien. Då spelar det inte så stor roll att islam är en odemokratisk religion och den islamistiska terrorn skördat tusentals liv. Man stödjer den ändå, eftersom den i så hög grad riktar sig mot just USA och Israel. Och om den drabbar någon annan kan man alltid ta till det där med främlingsfientligheten och rasismen; det är synd om terroristerna, kan ingen fatta det?

Kristna oroliga att förlora sin frihet efter beslut i kongressen

USA. En kristen konditor eller florist kan tvingas sälja arrangemang för samkönade bröllop och en... onsdag 3/3 13:00

Unga judar i Malmö: Vi angrips i skolan

Rapport. I princip alla de 14 judiska barn och ungdomar som intervjuades för en ny rapport om antisemitism i... onsdag 3/3 09:00

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den... onsdag 3/3 00:10

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier