Opinion
Stefan Swärd: Nya rörelser kan lära sig av historien
Kan inte vi kristna komma överens om att vara lite mer generösa i vår inställning till nya kristna initiativ? Att inte vara för snabba i att döma, och vara sakliga i bedömningarna, är en bra tumregel.
Sverige har präglats av många olika väckelse- och förnyelserörelser som vuxit fram under hundratals år, ibland inom den etablerade kyrkan, ibland utanför den etablerade kyrkan.
1600- och 1700-talet präglades av den pietistiska rörelsen, som utvecklades i lite olika riktningar. De så kallade radikalpietisterna på 1700-talet började i praktiken att skapa små friförsamlingar vid sidan om Svenska kyrkan, trots att det var helt illegalt vid den tidpunkten.
Från 1830-talet och framåt växte den stora svenska folkväckelsen fram. Britten George Scott gjorde ett banbrytande arbete i Stockholm under 1830- och 40-talet och lade grunden för det som sedan kom att kallas EFS. Rosenius tog sedan över Scotts arbete i Stockholm. Det var en lågkyrklig och inomkyrklig verksamhet som påverkade stora delar av svenska befolkningen. Rosenius tidning Pietisten var vid den tidpunkten Sveriges mest lästa tidning.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP