Opinion

Stängda kyrkor trots turistström till fjällen ger anledning till oro

Kyrkor har alltid varit en samlingsplats i ofärdstider, men i dag är de stängda, med hot om rejäla böter om kyrkportarna öppnas.
Kyrkor har alltid varit en samlingsplats i ofärdstider, men i dag är de stängda, med hot om rejäla böter om kyrkportarna öppnas.
Publicerad Uppdaterad

”Vad ljus över griften, han lever, o fröjd!. Fullkomnad är skriften o salighets höjd!” Under mer än tusen år har människor i vårt land samlats på påskdagen för att i lovsång och bön prisa Jesu uppståndelse. Påskdagen är den kristna kyrkans stora högtidsdag. Från långfredagens djupa mörker till påskdagens seger och frälsning.

Också årets påskhelg kommer att firas världen över, men för andra året i rad under andra former än normalt. Att i början av en – som vi då trodde, kortvarig – snabb och farlig smittspridning acceptera begränsningar i det traditionella kristna påskfirandet, kändes för ett år sedan som en naturlig samhällsinsats. Påsken firades, men det var glesare i kyrkbänkarna enligt de regler för samlingar som tillät 50 personer på en gudstjänst. Många församlingar valde att fira gudstjänst digitalt.

I år har reglerna skärpts. Högst åtta personer får bevista en allmän sammankomst, däribland gudstjänst, präst och övrig betjäning inräknat. I praktiken råder alltså ett förbud att samlas till gudstjänst i Sveriges kyrkor, för första gången i historien. Kyrkorna har varit en samlingsplats i ofärdstider – i dag är de stängda, med hot om rejäla böter om kyrkportarna öppnas.

Kyrkfolket kan notera att det, liksom i fjol, dock varit grönt ljus för tusentals fjällresenärer, med accelererande smittspridning som följd. Men vid kyrkporten och i andra församlingslokaler har det varit rött ljus. Det är illavarslande.

Landets samfund och församlingar är grundstenar i samhället, med ett ansvarstagande inte bara för den egna miljön och de egna medlemmarna. Kyrkornas insatser sträcker sig långt därutöver; de bedriver en verksamhet bland stora befolkningsskikt av för samhället ovärderligt slag. Uppskattningen av denna verksamhet är dock inte stor.

Inför först julhelgen och nu påskhelgen har kyrkoledare vädjat om lättnader i restriktionerna för gudstjänstfirande. Ingen har kunnat betvivla att en möjlighet att fira påsk i kyrkan skulle ha förvaltats med stor försiktighet och omsorg.

Men inga lättnader har tillåtits, inte ens önskemålet att få samma restriktioner som affärer och köpcentra. Svaret har varit tystnad. Ministrarna har tävlat om att synas på presskonferenser, men ingen har funnit det angeläget att uttrycka tacksamhet gentemot församlingarna eller förståelse för deras situation.

Det är påsk och uppståndelsen kommer att firas också detta nådens år 2021. Men samtidigt är det klokt att fundera över vad en hårdnande attityd mot den kristna kyrkan på sikt kan innebära.

Powered by Labrador CMS