Ledare
Problematiskt när TT sluter upp bakom abort i grundlag

Tidningarnas telegrambyrå (TT) har varit en sinnebild för snabb, saklig och opartisk nyhetsrapportering, en bastion för trovärdig journalistik som vi i svensk dagspress kunnat luta oss mot. Härifrån hämtar vi, även Världen idag, färdiga artiklar och notiser om allmänna nyhetshändelser i Sverige och utrikes som vi publicerar.
Vi gör självklart vår egen publicistiska bedömning, men i grunden litar vi på TT. Till och med när det gäller språket har vi använt oss av TT:s skrivregler, det så kallade TT-språket. TT har i någon mening varit facit, det vi säkert kunnat lita på.
Mot den bakgrunden blir TT:s publicering inför nyåret, om 2024 års positiva händelser, förvånande – ja, omskakande. Under rubriken ”Inte bara krig: Nio saker att glädjas åt 2024” lyfter TT fram ”ljusglimtar” och händelser att ”glädjas åt” från året som gått. Som exempel nämner man att i flera delstater i USA har invånarna sagt ja till att grundlagssäkra aborträtten. I artikeln – som alltså är en nyhetstext – uttrycker TT också sitt gillande över att Frankrike blev första land i världen med att skriva in rätten till abort i grundlagen.
Till raden av glädjebud 2024 räknar TT också Polens beslut att införa registrerat partnerskap för samkönade par. Det beskrivs som ”ett efterlängtat och historiskt steg i ett land där katolska traditioner har ett starkt stöd”.
Jaha, då vet vi vad TT tycker. Den oberoende nyhetsrapportören har antagit rollen som aktivist och talar om vad som är rätt och fel i värdeladdade frågor. Eller hur ska man annars uppfatta TT-artikeln?
Nu gör vi ju alla misstag, och efter en händelse som denna förutsätter man att TT korrigerar sig. Men icke så. När Världen idag tar kontakt med TT försvarar man publiceringen. Tråkigt. Det hade varit så mycket mer klädsamt att medge faktum – att den här gången blev det faktiskt fel.
I normalfallet skulle TT naturligtvis inte göra ett klavertramp som detta. Man får i stället anta att det sker i ett tillstånd av fartblindhet, i ett medieklimat så ensidigt abortpositivt att TT glömt bort att abortfrågan faktiskt handlar om två skyddsvärda individer, ja, att det faktiskt går att ha en annan syn på de frågor som nu lovprisas i TT:s nyårsartikel.
TT:s fadäs kommer i ett skede när abortfrågan är högaktuell i Sverige.
Men åsiktskorridoren i Sverige har blivit så trång och informationen så ensidig att TT på allvar kanske tror att liberal abortsyn är synonym med demokrati och godhet. Om så vore fallet skulle avlivandet av samhällets allra mest svaga och utsatta individer – de ofödda barnen – vara en god gärning, något som till varje pris måste värnas.
Snart 1,5 miljon aborterade barn – individer som kanske hade blivit läkare, bilmekaniker, föräldrar och kanske TT-journalister – skulle definitivt invända mot en sådan definition av demokrati och godhet.
TT:s fadäs kommer i ett skede när abortfrågan är högaktuell i Sverige. På onsdagen presenterades den grundlagsutredning som tillsatts av regeringen och där en av frågorna handlar om att införa abort som en rättighet i svensk grundlag. TT:s nyhetsartikel torde dock ge råg i ryggen åt de politiker som så småningom ska rösta om en sådan förändring i riksdagen. På detta sätt driver statsmakterna, media och politik, utvecklingen framåt (läs: bakåt).
Det är dags för tillnyktring, för nyhetsmedia att göra sitt jobb och för politiken att göra sitt. Om TT gläder sig över att länder inför abort i grundlagen så gör denna ledarsida motsatsen: Vi beklagar dessa abortliberala beslut i omvärlden och vi vädjar mycket bestämt till riksdagen att lägga band på sig och inte föra Sverige i samma riktning.