Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Lukas Berggren: Låt inte förföljelsen fortsätta i Sverige

Opinion · Publicerad 00:01, 7 dec 2015

100 miljoner kristna förföljs för sin tro. Många därutöver diskrimineras för sin kristna tro. Det ansedda internationella undersökningsföretaget Pew Research Center visade i en undersökning att kristna trakasseras i 130 av 191 länder i världen, vilket gör dem till världens mest utsatta grupp. Förföljelse, diskriminering och trakasserier mot kristna tilltar dessutom.

I 40 av 50 länder, som finns med på Open Doors senaste lista över länder där förföljelsen av kristna är som värst, är den primära drivkraften bakom förföljelsen islamistisk extremism. I topp på listan finns Nordkorea, men sedan följer ett pärlband av stater som präglas av islam. Det är inte bara kristna som förföljs där, men kristna är särskilt utsatta.

Många av de värsta länderna finns i Mellanöstern. Somalia, Irak, Syrien och Afghanistan tillhör de absolut värsta länderna för kristna. Förföljelsen driver människor på flykt och tömmer länderna på kristna. I boken The global war on Christians berättar författaren John L Allen Jr att arabiska kristna utgör endast fem procent av befolkningen i Mellanöstern. Detta ska jämföras med situationen för hundra år sedan, då samma grupp utgjorde 20 procent av befolkningen.

I Syrien räknar man med att 40 procent av de kristna har flytt. Pastor Edward Awabdeh och hans hustru Rana, som intervjuades i Världen idag nyligen, har valt att stanna i Damaskus för att hjälpa de människor som lever kvar under mycket svåra omständigheter. Men de berättade också att minst 70 procent av deras församling har lämnat landet.

I Irak har den kristna minoriteten minskat från ungefär 1,5 miljon före invasionen 2003, till cirka 300 000 nu. När islamiska staten intog Mosul i juni förra året, och målade bokstaven N (som i nasrani, kristen) på alla kristna hem, tömdes staden på sin kristna befolkning. För första gången på 1700 år ringde inte kyrkklockorna i Mosul och nu firas inte längre gudstjänst där.

Den danske journalisten Klaus Wivel berättar i boken De sista kristna om en undersökning med kristna i Irak, som visar att 84 procent av landets befolkning tror att landet kommer vara tömt på kristna om 10 år. På ett seminarium i veckan som gick sade monsignore Habib Jajou, kaldeisk ärkebiskop i Basra i södra Irak, så här om situationen i regionen: "Antalet kristna minskar hela tiden, och vi upplever oss väldigt isolerade. Man kan säga att det kors vi bär har blivit mycket tungt."

Ja, korset är tungt för många kristna. Mellanöstern håller på att tömmas på kristna. Många flyr bort från regionen. En del av dem söker sin fristad i Sverige. Hit kommer de för att slippa undan förtrycket och för att kunna leva sina liv i frihet. Mot bakgrund av detta är det så nedslående att ta del av rapporter om hur hot, trakasserier och våld mot kristna tilltar på asylboenden i vårt land. Riksdagskvinnan Désirée Pethrus (KD) talar om ett "oacceptabelt mönster". Så sent som i förra veckan fick ett kristet par akut flyttas från ett asylboende i Tärnaby, efter att mannen hade blivit misshandlad. En BRÅ-rapport från augusti visar att antalet anmälda hatbrott mot kristna har mer än tredubblats på fem år.

Författaren och journalisten Nuri Kino menade i en kolumn i Svenska Dagbladet (3/12) att de asylsökande som inte efterlever svensk lag omedelbart borde få avslag på sina asylansökningar. "Hur mycket är asylrätten värd om den riskerar att följas av trakasserier, hot och misshandel? Sverige måste vara tydligt kring vilket land det är: Här accepterar vi inte fobier mot kristna eller muslimer, homosexuella, xenofobi, rasism, sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot, varken på våra skolor, gator eller på våra asylboenden.", skriver han bland annat.

Idéer och föreställningar om att kristna (eller någon annan grupp) ska förföljas behöver motas vid gränsen. Om Sverige ska kunna vara en fristad för människor som flyr undan förföljelse, måste vi också markera mycket kraftfullt när förföljelsen fortsätter i vårt land.

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren
ledarsidan@varldenidag.se

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Svensk abortdebatt beskrivs som irrationell och omogen

Politik. Riksdagspartiernas reaktioner på USA:s begränsning av aborträtten får nu skarp kritik av... torsdag 30/6 07:00

Vår nykorade nationalfjäril har fått vind i seglen

Natur. Den långlivade citronfjärilen är på frammarsch i Sverige – framför allt bryter den ny mark längst... torsdag 30/6 04:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier