Opinion

Lukas Berggren: Är Gud större?

Frågan i rubriken har debatterats livligt efter att Antje Jackelén valdes till ärkebiskop för Svenska kyrkan. Hennes valspråk som Lundabiskop påstår nämligen just detta: att Gud är större. Sedan Lena Andersson, profilerad ateist, skrev en kolumn i Dagens Nyheter (19/10) har debatten pågått. Andersson menar att begreppet "Gud är större" är ett exempel på den "tankelättja" Svenska kyrkans ledarskap ofta flyr in i, för att slippa svara på frågor. Så här skriver hon:
"Man är framme när man konstaterat att allt är svårt och kan vara både och och att inget är bättre än något annat. Den som frågar vidare är en otäck reduktionist som vill exkludera människor och förenkla i stället för att vörda det ofattbara. Dunbolsterteologerna som har makten i Svenska kyrkan tycks ha som ideal att ju mer viktlöst och konturlöst ett tankegods är, desto mer fullfjädrat. Om någon, troende eller icketroende, efterlyser motsägelsefria resonemang är de där och hötter med fingret. Livet, säger de, består av motsägelser och oförklarliga underligheter, så varför skulle inte yttranden om livet göra detsamma?"
Att det ska behövas en ateist för att säga något så viktigt. Men är inte livet förunderligt och ibland svårfångat? Jo, sannerligen. Men det finns saker som står fast och ateisterna, agnostikerna och andra sökare är värda intellektuellt hederliga samtalspartners som dels tar deras frågor på allvar, men också vill och kan förmedla tydligt kristna svar.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS