Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Lisa Abramowicz: Israel ständigt kritiserat

Opinion · Publicerad 00:01, 29 aug 2014

Sommarens krig i Gaza har avslutats. Nu återstår att se om vapenvilan kan hålla och en långvarig fred kan uppnås. Krig är förfärliga, och detta var inget undantag. Samtidigt är det inte svårt att förstå att Israel såg kriget som nödvändigt att föra. Det hade också ett brett stöd i den israeliska opinionen. Det var ett krig som Hamas påbörjade i juni och därefter eskalerade. Detta skedde bara en dryg månad efter att enhetsregeringen mellan Hamas och Palestinska myndigheten bildades. Fler än 4 500 raketer och missiler har i sommar riktats mot civila områden allt djupare in i Israel. USA, FN och EU har uttryckt förståelse för att inget land kan tillåta beskjutningar mot sin civilbefolkning.

Hamas hävdar att det är på grund av blockaden mot Gaza som de sett sig tvungna att bekriga Israel. Stämmer det? 2005 lämnade Israel Gaza. Ockupationen avslutades. Detta sågs som en seger av Hamas som började attackera Israel. Situationen förvärrades ytterligare efter Hamas statskupp mot PLO 2007. En blockad infördes då för att förhindra införsel av vapen och krigsmateriel. Den har aldrig varit total. Förnödenheter fördes in även under detta krig. Vad skulle Hamas ha gjort för att få blockaden lyft totalt? Jo, att gå med på Kvartettens (EU, USA, Ryssland och FN) krav: Att erkänna Israel, att sluta beskjuta Israel och att erkänna tidigare ingångna avtal.
Inget av dessa krav har uppfyllts. Hamas anser hela området, inklusive Israel "ockuperat". Israel ska försvinna från kartan och judarna ska dö, enligt Hamas program.

Gazakriget har varit huvudinslag i media i sommar. Rapporteringen har målats i svart/vitt under devisen "Israel är förövaren och skyldigt till alla dödsoffren". När Israel svarat på eld från Gaza läser vi rubriker som "Israel anfaller Gaza". I en bisats nämns möjligen "efter raket­beskjutningar från Gaza".
I senare skede har fakta kommit fram som nyanserar bilden. En anledning till alla dödsoffren var att Hamas underlät att bygga skyddsrum till folket. En annan var att Hamas sköt raketer från civila områden. Hamas har erkänt användandet av mänskliga sköldar. Hamas beordrade Gazas myndigheter att kalla alla dödsoffer för civila. Förfalskade rapporter om dödsoffer som listats som barn men visat sig vara militanta har avslöjats. Hot riktades mot reportrar som försökte rapportera professionellt, enligt Foreign Press Association. Cirka 20 procent av de raketer som riktades mot Israel hamnade i Gaza.
Dessa fakta (tidigt påpekade av Israel men avfärdade) har inte förtagit effekten av de första ensidiga rapporterna. I stora delar av Mellanöstern regerar krig, massmord och kaos. Men på medias debatt- och kultursidor, sociala media och i demonstrationstågen är kritiken, ja hatet, riktat mot Mellanösterns enda demokrati – Israel.

Lisa Abramowicz
generalsekreterare för Svensk Israel-information

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00