Opinion

Kristna familjen allt viktigare i coronatid

Sommaren som ligger framför oss bör bli en investering för familjen och för samtalet om kristen tro, menar Stefan Gustavsson.
Sommaren som ligger framför oss bör bli en investering för familjen och för samtalet om kristen tro, menar Stefan Gustavsson.
Publicerad Uppdaterad

När församlingen inte har möjlighet att verka i full frihet sätts sökarljuset på familjen ...

En av 90-talets stora självhjälpsgurus hette Stephen R Covey. Han har bland annat sagt: ”The key is not spending time but investing it.” Nyckeln till framgång handlar inte om att spendera tid utan om att investera den – i rätt saker.

Våren 2020 går till historien som distanseringens och isoleringens tid. För den kristna församlingen har det inneburit stora begränsningar, vilka följer med oss in i sommar. Läger, konferenser och gudstjänster är inställda eller omgjorda till digitala mötesplatser.

Barn och ungdomar är på resa mot ett vuxet och självständigt liv. Erfarenheterna längs vägen, inte minst under tonårstiden, är ofta avgörande för den fortsatta livsvandringen. Här har kristet ungdomsarbete och kristna läger stor betydelse – men nu tvingas de gå på sparlåga.

Tidigare i historien gick människor mera direkt från barn till vuxenliv och de kristna församlingarna hade inget specifikt ungdomsarbete. Förmedlingen av kristen tro skedde i hemmet, med husandakter, och i gudstjänsten där alla åldrar möttes tillsammans.

I dag ser tillvaron annorlunda ut och det finns en viktig vägsträcka mellan barndom och vuxenliv. Det ställer nya krav på både församlingens arbete och familjens inre liv, inte minst under denna märkliga coronatid.

När församlingen inte har möjlighet att verka i full frihet sätts sökarljuset på familjen – och det kan finnas en välsignelse i det! Med ungdomsgrupper, ungdomsledare och häftiga konferenser kan föräldrar frestas att släppa ansvaret för förmedlingen av den kristna tron. Men det går inte längre.

Enligt lagen i Gamla testamentet skulle man i familjen återkommande samtala om – och motivera – tron på Israels Gud, han som också är hela världens skapare: ”När din son i framtiden frågar dig: Vad betyder de vittnesbörd, stadgar och bud som Herren vår Gud har gett er? då ska du svara honom …” (5 Mos 6:20–21).

Kristen tro är inte något som bara ska proklameras, än mindre något som genom social kontroll ska pressas på nästa generation. Nej, det är ett budskap som går att samtala om, ställa frågor till och ge argument för. Det handlar om vad Gud har gjort i historien: ”Vi var faraos slavar i Egypten, men med stark hand förde Herren oss ut ur Egypten. Och Herren gjorde stora och ödeläggande tecken och under ... inför våra ögon. Men oss förde han ut därifrån ...” (v 21–23).

De händelserna förebådade vad Gud sedan har gjort i historien genom Jesus Kristus.

En familj är en civilisation i miniatyr där vi tillsammans gestaltar vad vi tror om livet. För att den civilisationen ska utvecklas behöver vi träna oss i att tala öppet och generöst med varandra om de stora frågorna om Gud och livet. Men hur gör man det?

Här finns det i dag bra resurser för den kristna familjen. Apologia förlag, där jag själv är verksam, har gett ut en ny och spännande bok på temat, Rusta dina barn: En apologetisk vägledning för kristna föräldrar av författaren Natasha Crain.

Boken är en hjälp för föräldrar att själva tänka igenom ett stort antal frågor om kristen tro. Inte för att kunna rabbla en utantill-läxa, utan för att i frihet kunna föra meningsfulla samtal med barn och tonåringar om vad vi som kristna tror och varför vi tror just så. Och varför vi inte är övertygade om det som den sekulära kulturen runt omkring oss tar för givet.

Det pågår i dag stor aktivitet för att bygga upp nätbaserade alternativ för barn och ungdomar – och det är bra. Nedstängningen av det gemensamma livet kan till viss del kompenseras med ett utökat liv online.

Men sommaren som ligger framför oss bör också bli en investering för familjen och för samtalet om kristen tro.

Powered by Labrador CMS