Opinion

Judar under konstant belägring

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ligger bakom lagförslaget som yrkar på ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ligger bakom lagförslaget som yrkar på ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse.
Publicerad Uppdaterad

Varje år i början av oktober brukar Sverigedemokraterna lämna in en riksdagsmotion som yrkar på ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse. I förra veckan var det alltså dags igen och precis som förra året var det partisekreteraren Richard Jomshof som låg bakom lagförslaget. Med hänvisning till bland annat Svenska barnläkarföreningen, Vårdförbundet och Sjuksköterskornas etiska råd redogjorde Jomshof sakligt varför ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse bör införas i Sverige: ingreppet innebär en kränkning av det enskilda barnets integritet och mänskliga rättigheter; barnets religionsfrihet väger tyngre än föräldrarnas religionsfrihet.

Om motionen skulle bifallas av riksdagen, skulle det innebära en dödsstöt för Sveriges judiska minoritet. Judisk sed påbjuder att gossebarn ska omskäras när de är åtta dagar gamla. Seden är mer är 3 000 år gammal och har efterlevts även under perioder när den varit belagd med dödsstraff.

Sveriges judar skulle naturligtvis inte försvinna över en natt: förbudet skulle bara slå mot hälften av alla nyfödda judiska barn, och det föds inte så många judiska barn i Sverige årligen. Vissa judiska föräldrar skulle förmodligen låta omskära sina gossebarn i hemlighet. Andra skulle välja att göra det i ett land där det inte är olagligt. Åter andra skulle finna sig i beslutet. Men en absolut majoritet av judarna skulle förstå att det inte längre finns en framtid för dem i Sverige.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS