Opinion

Gud och Jesus 810 gånger i SR Sommar

Jesus är flitigt återkommande bland sommarpratarna i P1. (Bild från 2019)
Jesus är flitigt återkommande bland sommarpratarna i P1. (Bild från 2019)
Publicerad Uppdaterad

Gud och Jesus, i olika språkliga varianter, nämndes totalt 810 gånger i Sveriges Radios flaggskepp ”Sommar”, visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort med hjälp av artificiell intelligens, AI, om innehållet i 747 sommarprogram.

Till detta bidrar aktivt författaren Lena Andersson, med sitt omdiskuterade sommarprogram 2005 när hon kritiserade Jesu budskap. Hit hör också entreprenören och journalisten Maria Borelius berättelse 2019 om sin väg till kristen gudstro – via en växande förundran över livets storhet och behovet av att få finna stillhet. 

Stor betydelse har förstås rapparen och evangelisten Sebastian Staksets skildring 2022 om vägen från kriminalitet till ett nytt liv med Jesus, allt genom Guds förlåtelse.

SvD:s undersökning, publicerad i söndags, visar på det faktum att kristna ämnen fyller svenskens tankar och intressen betydligt mer än vad media, kultur och politik vanligtvis vill erkänna.

Det är dags nu för dessa samhällsbärare att öppna upp – på ett friare, mer avslappnat, kunnigare sätt och mindre fördomsfullt – kring kristen gudsförtröstan, som en naturlig del av det gemensamma svenska offentliga samtalet.

Powered by Labrador CMS