Opinion

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Kristendomen har både en maskulin och feminin sida, det faderliga och det moderliga och både män och kvinnor behövs i att bygga Guds församling, framhåller ledarskribenten.
Kristendomen har både en maskulin och feminin sida, det faderliga och det moderliga och både män och kvinnor behövs i att bygga Guds församling, framhåller ledarskribenten.
Publicerad Uppdaterad

Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än kvinnor bland sina medlemmar och det innebär utmaningar. Vem ska exempelvis våra unga kvinnor gifta sig med om de vill ha en kristen man och bilda ett kristet äktenskap? Och om de i stället gifter sig med en icke-troende kan det bli svårare att få barnen med sig till kyrkan och överföra tron till en ny generation.

En trolig orsak till att färre män trivs i kyrkorna är sannolikt förkunnelsen. På söndagsgudstjänsten i många av våra frikyrkor finns ofta en överbetoning på mjuka värden i de teman som levereras. Det gäller oavsett om det är män eller kvinnor som predikar. Mer sällan hör man utmanande budskap om omvändelse och att våga gå emot tidsandan eller där sanning betonas framför känsla. Med andra ord budskap som generellt skulle kunna beskrivas som mer konfrontativa och manliga. Det får konsekvenser; en överbetoning på mer känslomässigt bekräftande budskap kommer sannolikt inte tilltala majoriteten av män, i synnerhet inte unga män.  

Utvecklingen i kyrkorna är ofta en spegel av det som sker i samhället. Sverige som land är också det mest feminiserade landet i världen. Detta enligt en studie av Geert Hofstede (1928-2020), holländsk socialpsykolog och professor i antropologi och en av de mest citerade statsvetarna i Europa. Han har studerat de kulturella dimensionerna i olika länder ur ett globalt perspektiv, om hur olika kulturer skiljer sig åt inom sex olika områden, bland annat förekomsten eller frånvaron av maskulinitet.

Inom området maskulinitet mätte han på en hundragradig skala där 100 var en totalt maskuliniserad kultur och 0 en total frånvaro av maskulinitet/en feminiserad kultur. Sverige fick endast 5 av 100 möjliga poäng och skulle således kunna beskrivas som en nästan helt feminiserad kultur, enligt Hofstedes definition.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS