Opinion
Fansens protester utmanar fogliga kristna
48 timmar tog det för Europas fotbollssupportrar att kasta en mångmiljardsatsning i papperskorgen. Det skriver ledarskribenten om de lyckade protesterna mot planerna på Super League och menar att exempelvis kristna har en del att lära sig av detta.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Den gångna veckan har sett en kraftfull ideologisk drabbning, där ett elitskikt ville införa en omtolkning av en rörelses grundläggande identitet. En kraftfull reaktion från gräsrötterna fick dock initiativet att falla platt till marken, och rörelsen kunde i stället omforma sig till en förnyad kraftsamling kring sitt centrala uppdrag.
Rörelsen är idrottsrörelsen, och uppdraget handlade om att spela fotboll i öppen och ärlig kamp. Men själva processen är ett talande exempel som även andra rörelser kan lära av.
Den omtumlande processen gick mycket fort. På söndagskvällen offentliggjordes planerna: tolv av Europas största och rikaste fotbollsklubbar skulle inleda satsningen Super League, där de skulle spela mot varandra; ingen skulle behöva kvalificera sig och ingen åka ur. Alla supportrar skulle få se mer högklassig fotboll och alla lag skulle tjäna massor med tv-pengar – en win-win-situation, helt enkelt!
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP