Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Dick Erixon: Världen behöver väst

Opinion · Publicerad 00:01, 5 okt 2015

Förra veckan öppnade Förenta Nationernas generalförsamling. En rad nationella ledare framträdde. Det blev också tydligt att president Barack Obama har försvagats och ryske presidenten Vladimir Putin framstår som en segrare. En del amerikanska medier menar till och med att Putin tagit över ledartröjan som världens mäktigaste man från Obama.

Skälet är givetvis Obamas handlingsförlamning om Syrien. Här har Obama gjort tabbe efter tabbe, vilket resulterat i Islamiska statens framgångar och som en följd av det en historiskt omfattande flyktingvåg från Mellanöstern till Europa.

Det hela började när Obama-administrationen följde demonstranternas mantra om "USA ut ur Irak". Därmed lämnades ett maktvakuum som den unga och omogna demokratin i Irak inte kunde hantera. Shiamajoriteten körde ut sunniminoriteten från makten. På ett plan är det begripligt. Diktatorn Saddam Hussein regerade på basen av sin sunniidentitet. Man förtryckte och mördade i årtionden shiamajoriteten.

Men att ge igen innan demokratiska institutioner hunnit sätta sig var omoget och oklokt eftersom det också innebar att man raserade respekten för dessa institutioner. Resultatet är rå maktkamp med vilka medel som helst. Saddams generaler gick över och leder nu IS militära gren och har nått stora framgångar i både norra Irak och i Syrien.

Arabiska vårens revolt mot totalitära ledare nådde Syrien, men det väpnade motståndet mot diktatorn Assad togs i hög grad över av IS. President Obama ville till inget pris i världen följa i sin företrädares fotspår med amerikanska trupper i en Mellanösternkonflikt. Men när Assad gasade civila ville Obama se honom avsatt och hotade med åtgärder, som han sedan inte fullföljde. Det inger föga respekt.

När Obama förra veckan talade i FN var det om möjliga diplomatiska framsteg, sådant som borde ske. Sådant prat brukar tillkomma små och maktlösa staters ledare.

I skarp kontrast till Obamas prat kom Vladimir Putin till FN sedan han sänt stora mängder vapen och stridskrafter till Syrien som stöd till Assadregimen. Putin konstaterade att det bara är den och kurderna som faktiskt bekämpar terrororganisationen IS i Syrien. Putin agerar där Obama snackar.

Genom sitt agerande har Putin fullständigt kört över Obama. Vad värre är har Putin inte enbart skickat militär förmåga för att bekämpa IS. Ryssland har också placerat luftförsvarsmissiler i Syrien. Nu är det så att IS inte har något flygvapen. Dessa ryska vapensystem är en tydlig signal till det amerikanska flygvapnet: kom inte hit utan vårt tillstånd.

Man kan alltså konstatera att när USA följt vänsterdemonstranterna i väst och militärt dragit sig ur Mellanöstern har inte bara terrororganisationer som IS fyllt vakuumet utan också Ryssland. Ett Ryssland som borde vara på defensiven efter den olagliga ockupationen av Krim i Ukraina. Men istället är Ryssland på offensiven och Obama framstår som en svag förlorare.

Det är obehagligt att se hur de västliga demokratierna tappar mark på världsscenen till länder som Ryssland, Kina och Iran. Jag vill inte gå så långt som att säga att de övertagit ledartröjan. Obama har trots allt bara drygt ett år kvar. Sedan kan USA få en mer kraftfull och begåvad maktspelare i Vita huset. Demokratin behöver det.

Dick Erixon
debattör och bloggare
ledarsidan@varldenidag.se

Kristna friskolerådet: Skolrapport gav felaktig bild

Utbildning. Skolinspektionen gav i sin årsrapport uttryck för brister på konfessionella friskolor. ”Synnerligen... torsdag 23/3 18:00

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00