Opinion
Därför skriver vi om yoga
Jag har skrivit ett stort antal nyhetsartiklar som reporter, men jag kan ärligt säga att jag sällan upplevt ett sådant gensvar som när vi de senaste veckorna på Världen idag närmat oss ämnet yoga.
Läs mer
-
Mindfulness blev ett krav i arbetet på kliniken
-
”New age sätter agendan i kyrkans frånvaro”
-
Konsulten: ”Det skulle jag aldrig säga”
-
I Sverige äter vi sill och praktiserar yoga
-
Därför skriver vi om yoga
-
Föräldrarna stoppade yoga på skolan
-
Föräldrakritik mot yoga på skolor och förskolor
-
Skolinspektionen: ”Strider inte mot lagen”
-
Yogaledare coachar diakoner i Jönköping
-
”Kyrkan ska gå före med andlig klarsyn”
-
Så har yogan fått genomslag i sekulärt Sverige
-
Mindfulness och yoga tar allt större plats
-
Prästen: ”Vi ska ha en tydligt kristen profil”
-
Yogakurs i kyrka upprör
-
Löfvens oväntade yogalöfte till Indien
Dagligen kommer mejl, reaktioner via telefon och på sociala medier till mig och till andra på redaktionen där någon vill tacka, kritisera eller uttrycka en annan åsikt. Det är tydligt att detta är ett område som många, inte minst troende, funderat kring, men som media väldigt sällan lyfter fram eller åtminstone sällan problematiserar.
Vår artikel om föräldrarna i Rydaholm som stoppade yoga på sin skola har fått spridning i såväl lokaltidningar som i nationella medier och via TT. Man kan säga att vi grundläggande får två olika reaktioner: dels djup tacksamhet för att vi skriver om och problematiserar yogan, dels det som bäst beskrivs som fnysningar för att vi överhuvudtaget kan tänka tanken att skriva artiklar där olika personer lyfter fram kritik mot yoga.
För vissa är alltså yoga oerhört kontroversiellt, för andra inte alls.
Religion är i dag ett oerhört känsligt ämne i offentligheten. Inom skola och vård betonas ofta från ansvariga myndigheter och politiker att man håller tro på minst två armlängders avstånd. Samtidigt har vi här alltså ett fenomen, yoga, som har tydliga rötter i religion, som används av miljontals troende för att utöva sin tro och som fortfarande dessutom uttrycker tro i någon form. Men som trots detta behandlas som något helt okomplicerat.
Barn på förskolor och skolor i Sverige slår sig ner i klassrum och gympasalar i meditationsställning, på vissa håll upprepas mantrat ”Aum” (som står för begynnelsebokstäverna på tre hinduiska gudanamn), och ofta sker detta ens utan att föräldrar informeras.
Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram olika aspekter på detta ämne som alltså berör många svenskar dagligen men där frågor om koppling till religion och andlighet av någon anledning sällan hörs.
Det är naturligtvis fullt möjligt att fnysa åt människors oro eller föräldrars ovilja att deras barn utsätts för det de själva menar är religiös påverkan. Vi tycker att det är bättre att lyfta upp saken till diskussion.
Vi kommer att fortsätta att skriva om yoga framöver, bland annat ska vi titta närmare på hur det används inom vården. Och som läsare är du naturligtvis varmt välkommen att fortsätta att komma in med kritik, synpunkter, beröm eller tips.