Opinion
Almedalsveckan reser sig igen – fast i ny tappning

Kustbevakningen finns på plats med en gigantisk båt, likaså ett örlogsfartyg.
Redan i Visby hamn går det att se. Kustbevakningen finns på plats med en gigantisk båt, likaså ett örlogsfartyg – som en påminnelse om det otrygga säkerhetspolitiska läget med rysk krigföring mot Ukraina och hot mot andra grannländer, inklusive Sverige och Finland.
Vid lunchtid på måndagen gör också svenskt flygvapen ett flertal styrkedemonstrationer över den medeltida stiftsstaden, som för att verkligen hävda det förbud av civilflyg som råder när delar av den svenska statsledningen och politiska eliten befinner sig inom några få kvadratkilometer.
En person säger spontant till mig: ”Det känns tryggt att de är här!”
Visst ligger missionsbåten Elida V från Göteborg där likt de senaste dryga tio åren, pandemin oräknad, men tidigare grannbåtar och fartyg saknas i den påtagligt glesare i anspråktagna hamnen.
Även tält som fanns närmast överallt på varje fri yta, även i hamnområdet, lyser denna gång påfallande ofta med sin frånvaro.
Om långt ifrån tomt, så känns det ändå ödsligare jämfört med tidigare bevarade minnesbilder, detta även om hela 5 700 åhörare bedömdes ha varit på plats vid statsministerns inledningstal S-tal på söndagskvällen.
I fjol, mitt under pandemin, genomfördes Almedalsveckan digitalt med 700 digitala evenemang och runt 400 arrangörer. Kanske 55 000 besökare där ute i den digitala rymden räknades in. Året innan, 2020, när covid-19 precis brutit ut, tvingades den stolta Almedalsveckan kapitulera och helt ställa in.
Pandemin tog dock inte död på Almedalsveckan, men vägen till full återhämtning och fornstora dagar lovar att bli synnerligen lång – om ens nåbar.
Lätt att glömma är att ända fram till år 1998 bestod politikerveckan här i Visby av ynka 18 seminarier. Främst var de politiska partierna, näringslivet och fackföreningarna arrangörer. Utöver partiledartalen höll de största riksdagspartierna ekonomisk-politiska seminarier samt presskonferenser.
En formlig lavin av seminarier släpptes loss därefter utifrån devisen att är man inte på plats under politikerveckan, finns man inte.
Expansionen blev enorm, till rekordet valåret 2018 med dryga 3 400 seminarier, bara det en otrolig ökning med mer än tusen jämfört med året innan.
Vid omstarten i år 2022 landar siffran på 2 067, vilket var 40 procent lägre än rekordåret 2018.
Arrangörerna har också valt att tänka, och göra, om. Almedalsveckan är nu nedkortat till en dryg halvvecka, från söndag till torsdag lunch. Tre dagar har därmed bantats bort och endast söndagen och torsdagen ägnas åt ett partiledartal, övriga dagar två med klockan 11 och 19 som starttider.