Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

En av dessa tre herrar blir på lördag ny ordförande för Europas viktigaste politiska parti, kristdemokratiska CDU i Tyskland: (fr v) tidigare riksdagsgruppledaren Friedrich Merz, utrikespolitiske talespersonen Norbert Röttgen, eller vice partiledaren Armin Laschet. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Trekejsarslag när tyska CDU ska välja en ny ledare i helgen

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 14 jan 2021

Länge har det setts som Europas mäktigaste politiska parti. På lördag väljer Tysklands kristdemokratiska union, CDU, en ny partiledare – och därmed, kanske men långt ifrån säkert, en framtida tysk regeringschef, förbundskansler. Fast det först efter riksdagsvalet den 26 september.

Än en gång, får man tillägga när det handlar om val av CDU-ledare. Det är inte längre tillbaka än december 2018 som det skedde senast. Då efterträddes Angela Merkel, den evangelisk-lutherska prästdottern från tidigare Östtyskland, efter 18 år som Kristdemokraternas okrönta drottning, av sin egen påläggskalv, partisekreteraren och katoliken Annegret Kramp-Karrenbauer – AKK kallad – dessförinnan populär regeringschef i den lilla delstaten Saarland.

AKK, som alltså blev CDU:s andra kvinna i rad på ordförandeposten, lyckades dock aldrig vinna en tillräcklig auktoritet inom partiet och prägla det, trots att hon tog säte i den tyska regeringen som försvarsminister. I den stora koalitionsregeringen mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna hade AKK nämligen kvar sin företrädare, Angela Merkel, som sin chef, då Merkel tilläts att sitta kvar som förbundskansler.

Först i och med förbundsdagsvalet den 26 september i år ämnar den närmast levande legenden Angela Merkel lämna den politiska scenen. Detta efter imponerande 16 år som Tysklands förbundskansler.

En annan förklarande faktor bakom att AKK:s tid som CDU-ordförande inte blev längre än två år har att göra med hur hon valdes. 

Huvudutmanaren – affärsjuristen, tidigare gruppledaren i den tyska riksdagen (förbundsdagen) samt Merkel-kritikern, katoliken Friedrich Merz (född 1955) – förlorade synnerligen knappt i en överraskande framgångsrik politisk come-back: med 482 delegatröster (48,25 procent) mot AKK:s 517 röster (51,75 procent) vid CDU-kongressen i december 2018. 

Med andra ord hade det räckt att endast 18 kristdemokratiska ombud i stället valt att rösta på Merz för att utgången skulle ha blivit den omvända, med Merz som ledare för det största och viktigaste politiska partiet I EU:s folkrikaste och ekonomiskt starkaste land. I det läget hade Angela Merkel tvingats avgå som förbundskansler.

Medier i Tyskland har inte dragit sig för att lyfta fram de stora yttre likheterna mellan de tre huvudkandidaterna till CDU-ledare. Samtliga är juristutbildade – dessutom på samma juridiska fakultet I Bonn – troende katoliker, trebarnsfäder samt från Rhenlandet.

Det hindrar inte att de tre männen det står emellan på lördag i valet till ny ordförande för Europas viktigaste politiska parti, med sina omkring 400 000 partimedlemmar och uppåtgående opinionsstöd under covid-19-pandemin, skiljer sig en hel del åt i temperament, ledarstil och politiska profileringar. 

Det gör alltså skillnad om det blir tidigare riksdagsgruppledaren Friedrich Merz (född 1955) med sin konservativt borgerliga näringslivsprofil, tuffare migrationspolitik, korta stubin och eldiga tal; utrikespolitiske talespersonen Norbert Röttgen (född 1965) med sina tidigare erfarenheter av att vara miljöminister, medlande mittenpolitiker inom CDU och människorättskämpande Ryssland- och Kina-kritiker; eller den mer liberalt framtonade vice partiledaren, regeringschefen för Tysklands folkrikaste förbundsland Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet (1961), migrationsvänlig och mindre strikt i pandemifrågan. 

Angela Merkel tar denna gång inte ställning för någon. Laschets trumfkort är att vara regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat samt ha populäre hälsoministern Jens Spahn (född 1980) som sin parhäst. 

Merz styrka ligger i att han var ytterst nära att vinna förra gången och står för en värdekonservativ förnyelse, medan Röttgens chans är hans sakliga mittenframtoning som den minst kontroversielle av de tre kandidaterna.

Först i och med förbundsdagsvalet den 26 september i år ämnar den närmast levande legenden Angela Merkel lämna den politiska scenen, efter imponerande 16 år som Tysklands förbundskansler.

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20