Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Kristelig Folkeparti under spärren – men ändå kvar

Nyhetskommentar · Publicerad 13:17, 14 sep 2021

Med tydliga siffror är allt bäddat för AP-ledaren Jonas Gahr Störe att ta över som norsk statsminister efter åtta år med Høyres Erna Solberg.

Helst vill han göra det med SP och SV – två gröna partier, det ena företagsvänligt och lantligt, det andra socialistiskt och urbant, men med motsatta åsikter om mycket, inte minst oljeindustrins framtid.

Spänningen under tisdagskvällens och nattens valvaka kom dock att handla om fyra partier som brottades med fyraprocentspärren till det norska stortinget, ett regelverk infört 1989 och modifierat 2005, så att antalet utjämningsmandat utökats från 5 till 19. 

Med några tiondels procent klarade såväl det liberala Venstre som det marxistiska Rødt den magiska gränsen, inte minst tack vare starkt stöd i Oslo. Genom Rødts fördubblade väljarstöd har Norge något för landet så ovanligt som ett marxistiskt parti i sin riksdag.

Sämre gick det för det gröna MDG, trots fortsatt växande väljarstöd och det faktum att klimat- och miljöfrågor kom att prägla mycket av valdebatten.

Och sämre gick det även för Nordens äldsta kristdemokratiska parti, 88-åriga Kristelig Folkeparti, som vid tre tillfällen varit statsministerparti, genom Lars Korvald (1972–73) och Kjell Magne Bondevik (1997–2000 samt 2001–05). Inte mer än två tiondels procent, eller cirka 6 000 röster, fattades för MDG och KrF för att klara fyraprocentspärren.

Inte sedan 1935 har KrF fått ett lägre väljarstöd än nu. Men tack vare kampen i abortfrågan mot linjen från de flesta rödgröna partierna, med AP i spetsen, att ta bort den nämnd som prövar ifall fosters liv ska tillåtas att släckas även efter vecka tolv, ökade ändå kristdemokraternas väljarstöd i valspurten. 

Tydligast syntes det i den starkt kristna valkretsen Vest-Agder på Sörlandet, där KrF gick fram med 1,5 procent till 14 procent; dessutom blev det största parti i två kommuner. Fler kristna ledare i Norge än på väldigt länge gav ett öppet stöd till partiet för sitt mod i abortkampen, däribland pingströrelsens ledare Öysten Gjerme. 

Ändå räckte det inte. Men trots det är inte KrF uträknade. I och med framryckningen i Vest-Agder och att man höll ställningarna någorlunda även på Vestlandet lyckades de norska kristdemokraterna behålla tre fasta valkretsmandat. 

Det gör att 36-årige partiledaren Kjell Ingolf Ropstad, invald i just Vest-Agder, alltså finns kvar som stortingsman – och sagt sig vara beredd att fortsatt leda, samla och reformera sitt stukade Kristelig Folkeparti.

Inte sedan 1935 har KrF fått ett lägre väljarstöd än nu.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier