Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Kristelig Folkeparti under spärren – men ändå kvar

Nyhetskommentar · Publicerad 13:17, 14 sep 2021

Med tydliga siffror är allt bäddat för AP-ledaren Jonas Gahr Störe att ta över som norsk statsminister efter åtta år med Høyres Erna Solberg.

Helst vill han göra det med SP och SV – två gröna partier, det ena företagsvänligt och lantligt, det andra socialistiskt och urbant, men med motsatta åsikter om mycket, inte minst oljeindustrins framtid.

Spänningen under tisdagskvällens och nattens valvaka kom dock att handla om fyra partier som brottades med fyraprocentspärren till det norska stortinget, ett regelverk infört 1989 och modifierat 2005, så att antalet utjämningsmandat utökats från 5 till 19. 

Med några tiondels procent klarade såväl det liberala Venstre som det marxistiska Rødt den magiska gränsen, inte minst tack vare starkt stöd i Oslo. Genom Rødts fördubblade väljarstöd har Norge något för landet så ovanligt som ett marxistiskt parti i sin riksdag.

Sämre gick det för det gröna MDG, trots fortsatt växande väljarstöd och det faktum att klimat- och miljöfrågor kom att prägla mycket av valdebatten.

Och sämre gick det även för Nordens äldsta kristdemokratiska parti, 88-åriga Kristelig Folkeparti, som vid tre tillfällen varit statsministerparti, genom Lars Korvald (1972–73) och Kjell Magne Bondevik (1997–2000 samt 2001–05). Inte mer än två tiondels procent, eller cirka 6 000 röster, fattades för MDG och KrF för att klara fyraprocentspärren.

Inte sedan 1935 har KrF fått ett lägre väljarstöd än nu. Men tack vare kampen i abortfrågan mot linjen från de flesta rödgröna partierna, med AP i spetsen, att ta bort den nämnd som prövar ifall fosters liv ska tillåtas att släckas även efter vecka tolv, ökade ändå kristdemokraternas väljarstöd i valspurten. 

Tydligast syntes det i den starkt kristna valkretsen Vest-Agder på Sörlandet, där KrF gick fram med 1,5 procent till 14 procent; dessutom blev det största parti i två kommuner. Fler kristna ledare i Norge än på väldigt länge gav ett öppet stöd till partiet för sitt mod i abortkampen, däribland pingströrelsens ledare Öysten Gjerme. 

Ändå räckte det inte. Men trots det är inte KrF uträknade. I och med framryckningen i Vest-Agder och att man höll ställningarna någorlunda även på Vestlandet lyckades de norska kristdemokraterna behålla tre fasta valkretsmandat. 

Det gör att 36-årige partiledaren Kjell Ingolf Ropstad, invald i just Vest-Agder, alltså finns kvar som stortingsman – och sagt sig vara beredd att fortsatt leda, samla och reformera sitt stukade Kristelig Folkeparti.

Inte sedan 1935 har KrF fått ett lägre väljarstöd än nu.

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier