Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En kristen norsk tv-kanal har pressats till att ta sluta sända ett förbönsprogram på Youtube. Foto: Jessica Gow/TT

Youtube stoppade kristet program om förbön

Norska Kanal 10 har fått sitt förbönsprogram förbjudet av Youtube, med hänvisning till kategorier om regelbrott som handlar om otillåten reklam, bedrägerier och kvacksalveri.

– Vi erbjuder bara bön för dem som önskar det, kommenterar kanalchefen Öyvind Rygg.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 nov 2022

Enligt ett mejl som den norska kristna tv-kanalen fått från Youtube uppges förbönsprogrammet ”Vi ber for deg” strida mot Youtubes riktlinjer – dels gällande kategorin ”webbspam, vilseledande metoder och bedrägerier”, dels gällande kategorin ”anspråk som står i strid med officiella uttalanden om säkra medicinska metoder”.

– Vi fick besked om att ifall vi fortsätter att sända böneprogrammet, så kommer Youtube porta oss. Det betyder att de avslutar hela vår kanal på Youtube, berättar Öyvind Rygg för den norska tidningen Dagen, som rapporterar om det inträffade.

Det handlar om ett direktsänt program från studio, där tittarna kan ringa in böneämnen som skrivs ner på lappar och som programledarna sedan ber för.

– Syftet med att göra det här i direktsändning är att tittarna också kan vara med och be för de böneämnen som läses upp, förklarar kanalchefen.

Han betonar vidare att böneämnena är anonyma och att man inte samlar in några pengar i samband med programmet. Inte ens telefonsamtalen till dem kostar någonting.

– Vi gör ingenting annat än det som görs varje vecka i församlingar och böne- och bibelgrupper över hela landet. Det är ingenting extremt med det vi gör, säger Rygg.

Han konstaterar också att de sänt böneprogrammet i fråga på Youtube i flera år utan problem, och är upprörd över hur den här möjligheten plötsligt har fråntagits dem.

– Jag tycker att det är skrämmande. Vi känner att vi blir diskriminerade för att vi ber för människor. Youtube sätter begränsningar för något av det mest naturliga i hela världen för människor som är i nöd, menar kanalchefen.

Rygg betonar också att programledarna aldrig utlovar specifika bönesvar, som till exempel helanden.

– Vi tror på det som Bibeln säger om helande, men vi lovar ingenting för Guds räkning. Vi säger till exempel aldrig ”Nu är din cancer borta”, exemplifierar han.

Varningen från Youtube utfärdades den 24 oktober, varpå Kanal 10 överklagade beslutet samma dag, och fick avslag på överklagan dagen därpå.

– Vi får inte prata med något folk där, vi fick bara ett skriftligt svar tillbaka om att vårt överklagande har avslagits, förtydligar kanalchefen.

Med tanke på det ultimatum de därmed ställts inför tänker Kanal 10 sluta att sända förbönsprogrammet på Youtube, så att de åtminstone kan behålla sin kanal där.

– Om vi ​​gör andra program som liknar förbönsprogrammet, då får vi tänka oss för två gånger innan vi sänder det på Youtube, säger Öyvind Rygg.

Norska Dagen har sökt Youtube, men de uppger att de inte kommenterar enskilda ärenden.

Vi gör ingenting annat än det som görs varje vecka i församlingar och böne- och bibelgrupper över hela landet.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00