Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Yonggi Cho flyttade hem till Gud

Den sydkoreanske pastorn David Yonggi Cho har flyttat hem till Gud. Han var grundare och ledare för en av världens största kristna församlingar – Yoido Full Gospel Church i Seoul

– Jag glömmer aldrig när han berättade hur han gick till väga [i sitt arbete], säger Stanley Sjöberg, som var vän till Yonggi Cho.

Nyheter · Publicerad 14:18, 14 sep 2021

Pastorn David Yonggi Cho avled på tisdagen efter en längre tids sjukhusvistelse. Han blev 85 år gammal. Yonggi Cho behandlades enligt The Korea Herald sedan ett år tillbaka för sviterna av en hjärnblödning.

Yonggi Cho var grundare för det som blev världens största församling, med över 800 000 medlemmar, Yoido Full Gospel Church i Seoul, Sydkorea.

Han besökte även Sverige, bland annat Europakonferensen på Livets Ord i Uppsala ett par gånger. Joakim Lundqvist, pastor i Livets Ord, säger till Världen idag:

– Chos liv och budskap har varit en enorm inspiration för mig; naturligtvis hans budskap om tro, bön, drömmar och visioner, men också det budskap som hans liv berättade, om styrkan i det lilla initiativet. Vem hade kunnat tro att den unge koreanske mannen som startade en församling i ett litet tält skulle komma att förändra hela sitt land och inspirera kristenheten över hela världen?

Lundqvist berättar att han som styrelseledamot Chos organisation Church Growth International har besökt Yoido Full Gospel Church i Seoul flera gånger, och att han senast fick predika vid deras söndagsgudstjänst.

– Varje gång jag varit där har jag blivit gripen av den starka ande av bön som alltid varit kännetecknande för församlingen, och som utgjort kärnan i Chos ledarskap.

Pingstledaren Daniel Alm skriver på Twitter att Yonggi Chos fokus på bön och den lilla gruppen är viktiga faktorer att bära med sig också i dag: ”[Hans bok] Räkna med tillväxt är väl värd att tas fram ur hyllorna och läsas igen. Yonggi Cho lämnar ett arv av bön och målmedvetet arbete i Guds tjänst. Frid över hans minne.”

Pastorn Stanley Sjöberg var jämnårig med Yonggi Cho och hade en nära relation med honom. Han reste med honom ibland, besökte hans församling flera gånger och fick även predika där.

När Världen idag ringer Sjöberg har han ännu inte nåtts av beskedet om vännens bortgång.

– Jag visste att han var svårt sjuk. Det är gripande att han nu har nått det målet, säger han.

Stanley Sjöberg kallar Yonggi Cho för 1900-talets absolut främsta förebild inom församlingsledning och församlingstillväxt, och han minns hur den legendariske pastorn ledde sin församling i ”sunt själavinnande”. Det handlade om att bjuda hem människor och vinna deras vänskap, be för dem och träffa dem regelbundet.

– Jag glömmer aldrig när han berättade hur han gick till väga. Han sade: ”Ta dem inte till kyrkan med en gång, utan låt era hem vara platsen där de mognar till tro. När ni sedan märker att de är era vänner, ge dem då vittnesbördet.”

David Yonggi Cho var, enligt Sjöberg, en föregångare när det gäller så kallade cellgrupper.

– Det fick aldrig bara bli en troendegrupp till uppbyggelse. Man skulle alltid ta med sökare som fick vara med i samtalen och ställa sina frågor, fortsätter han.

Stanley Sjöberg berättar att totalt flera hundra tusen människor kunde delta i de många gudstjänsterna en vanlig söndag i Yonggi Chos megakyrka. De som inte fick plats i själva kyrksalen kunde följa mötet via skärmar i andra lokaler.

– Det var mycket bön, lovsång och predikan, som inte fick vara för lång. Det var viktigt att hålla tiden eftersom människor stod i kö inför nästa gudstjänst. Det var en strategisk tanke som är oerhört beundransvärd.

Allt eftersom kyrkan växte sändes medlemmar ut för att starta nya församlingar.

Stanley Sjöberg var under en period med i styrelsen för Yonggi Chos missionsorganisation, Church Growth International. Yonggi Cho var också med och byggde ett sjukhus i Nordkorea.

Bakom den enorma tillväxten i församlingen och inom pingstväckelsen i Sydkorea fanns mycket bön. Strax utanför Seoul hade man byggt Böneberget, en plats med över 200 bönerum, flera kapell, retreat- och seminarierum, där det pågick bön dygnet runt, år efter år.

– Yonggi Cho levde själv i bön och även där hade han ett genomtänkt, strategiskt tillvägagångssätt, säger Stanley Sjöberg.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier