I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

”Wikström borde be Borg om ursäkt”

– Det är generande att Cecilia Wikström fäller den typen av uttalande innan hon ens hört Borg tala. Kommentaren, att hon tycker synd om hans fru, borde kräva en ursäkt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 nov 2012

Alf Svensson, tidigare KD-ledare, numera Europa­parla­mentariker, är inte imponerad av den svenska FP-politikerns korståg mot Tonio Borg, som av Malta nominerats till EU-kommissionär med ansvar för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet. Det var i tisdags som han nagelfors i en tre timmar lång utskottsutfrågning, men i flera dagar innan dess hade Cecilia Wikström, sedan 2009 Europaparlamentariker och tidigare bland annat präst i Svenska kyrkan, avlossat den ena tunga verbala salvan efter den andra mot Tonio Borg, som hon bland annat kallade "dinosaurie". 

– Detta är klara övertramp, säger Alf Svensson i telefon till Världen idag.

Hans förklaring på den svenska hetsjakten – som Wikström inte var ensam om, men väl mest högljudd – är att man redan från början, som han uttrycker det, "gick i gång" på många rykten och felaktiga påståenden. – Man låste sig i sina positioner, helt enkelt. Så kom Borg. Han uppträdde med respekt och värdighet, och Cecilia Wikström, som då hade låst sig, fick därför höja rösten ännu mer, fortsätter han, och syftar bland annat på hennes beskrivning av utfrågningen som "ett sång- och dansnummer av sällan skådat slag."

Kritiken mot Borg har i stort sett uteslutande handlat om misstankarna om att hans traditionellt kristna syn på abort, äktenskap och familj ska komma att påverka arbetet som kommissionär. Det är inte bara svenska röster som har ifrågasätts honom, men från inget annat håll har fördömandena varit lika hätska. Frågan, varför just frågor som abort och hbt-rättigheter rör upp känslorna i Sverige, besvarar Alf Svensson så här:
– Det är ju en debatt som över huvud taget inte får finnas i Sverige. Också den som kommer med den mest försynta invändning blir genast nedgjord. I svåra, komplexa frågor, som till exempel abort, är det lät­tare att kategorisera – för då behöver man inte argumentera. Enklare, då, att vara fyrkantig.
Han fortsätter:
– Men det är inte bara i frågan om abort som vi tror att vi är bäst på åsikter. Sverige får akta sig på flera områden. För något monopol på kunskap har vi inte.

Det svenska förmenta åsikts­monopolet har också kommit i klar dager i svensk media där Borg, inte minst på ledarsidor, svepande har avfärdats på grund av sin katolska tro. Också detta reagerar Alf Svensson kraftigt emot:
– Ja, han är troende katolik, men det är inte bara på Malta som folk är katoliker – det finns miljoner katoliker i Europa. Och det är förfärligt att en EU-kommissionär inte skulle duga för att han delar påvens tro. Och det är ju också en märklig situation om en stor del av Europas befolkning inte skulle duga på grund av det, eller för att man går på rykten, säger han.

Att utgå ifrån att den som svarar på frågor inte är ärlig, tycker han är skrämmande, och i stället för att döma på förhand, är Alf Svenssons rekommendation att vänta och se.
– Jag brukar citera Bibeln: På deras frukt skall ni känna igen dem. (Matt 7:16. Red). Så låt oss nu se vad han gör.

Läs också: 

Socialisterna tvekar om Borgs lämplighet

Sverige ifrågasätter mest

Sverige godtar Tonio Borg

 

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00