Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

WHO på plats i Wuhan – utesluter inte labbteori

Efter att först ha nekats inträde i Kina, besökte WHO:s utsända experter på onsdagen det Wuhan-laboratorium, som USA tidigare pekat ut som coronavirusets ursprungskälla. Labbteorin utesluts inte av gruppen, som dock inte kan röra sig fritt i staden.

Nyheter · Publicerad 11:00, 4 feb 2021

Besöket på det virologiska institutet i Wuhan på onsdagen, är en av de viktigare hållpunkterna för Världshälsoorganisationen WHO:s experter under vistelsen i den kinesiska storstaden, skriver TT.

WHO-teamet utesluter inte att virusets egentliga ursprung skulle kunna vara just detta laboratorium, en teori som Världen idag tidigare skrivit om.

– Vi är alla medvetna om hypotesen kring en potentiell inblandning från ett labb i det här och vi kommer absolut att ställa frågor om alla nyckelaspekter kring Wuhans institut för virologi, säger läkaren Peter Daszak, ordförande för den icke vinstdrivande organisationen Eco Health Alliance, till Sky News. 

Han ingår i teamet och lovar att man kommer att följa bevisen, oavsett i vilken riktning de pekar.

Och frågorna är många, inte minst sedan USA under dåvarande presidenten Donald Trump och utrikesministern Mike Pompeo pekade ut institutet i Wuhan. Kinesiska myndigheter har dock avvisat denna teori.

Det är över ett år sedan coronaviruset först upptäcktes i Wuhan och frågan är vad WHO:s experter kan hitta så här långt efteråt.

Peter Daszak är optimistisk.

– De [Kina] delar med sig av data som vi inte tidigare har sett, som ingen annan tidigare har sett. De talar öppet om varje möjlig väg att undersöka. Vi har verkligen gjort framsteg och det tror jag att alla i gruppen skulle hålla med om.

Flera av WHO-experterna tvivlar dock på om besöket i Kina kommer att leda till några slutliga klargöranden, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

– Det är högst osannolikt att vi under en så kort resa kommer att få en grundlig förståelse eller otvetydiga svar om virusets ursprung, säger Hung Nguyen-Viet till nyhetsbyrån AFP.

De 13 experterna anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar mellan WHO och Peking. Efter två veckors karantän inledde de sin utredning om coronavirusets ursprung i slutet av förra veckan, skriver TT.

Gruppen skulle ha rest in i landet redan den 5 januari, men resan stoppades av kinesiska myndigheter som valde att inte godkänna alla visum.

Hittills har teamet bland annat träffat forskare och gjort en rad fältbesök i staden, inte minst på Huananmarknaden, där vilda djur såldes som livsmedel. Enligt en teori, som bland annat framförts av kinesiska myndigheter, tros denna marknad vara ursprunget till covid-19.

– Vi var på marknaden och såg oss omkring och ställde frågor, säger Daszak.

Expertgruppen tillåts dock inte röra sig fritt i Wuhan, utan får bara besöka de platser och träffa de personer som ingår i den planerade resrutt som organiserats av värdlandet, skriver The Guardian.

Kina har tidigare kvävt den inhemska rapporteringen om utbrottet och infört kontroller av vetenskaplig forskning om virusets ursprung, skriver tidningen.

Vi är alla medvetna om hypotesen kring en potentiell inblandning från ett labb i det här.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10