Nyheter

Webbinarium: Så smälter du in i israelisk kultur

Israeler uppskattar generellt den som är rak och ärlig, menar språkskolegrundaren Tamar Pross. (Bild från Machane Yehuda-marknaden i Jerusalem.)
Israeler uppskattar generellt den som är rak och ärlig, menar språkskolegrundaren Tamar Pross. (Bild från Machane Yehuda-marknaden i Jerusalem.)

Relationer byggda på tillit är avgörande för att smälta in i det israeliska samhället, menar språkskolegrundaren Tamar Pross. – Om israeler inte är säkra på att de kan lita på dig, så gör de inte det, säger hon i ett webbseminarium.

Publicerad Uppdaterad

Det finns en inre övertygelse om att man måste vara stark för att överleva.

Tamar Pross

I helgen arrangerade den Tel Aviv-baserade hebreiska språkskolan ”Citizen café” ett webbinarium om israelisk kultur. Världen idags reporter deltog för att ta del av råden, som handlade om hur man kan smälta in i den israeliska kulturen.

Enligt skolans grundare Tamar Pross, som själv bott i ett flertal olika länder, är inställningen till kulturen viktig när man är ny i ett land. I stället för att bara acceptera företeelser eller ta avstånd från dem förespråkar hon en omfamnande inställning. 

– Det betyder att du inte kompromissar, utan ser saker för vad de är, och att du inte är ett offer. Du behöver bara en djupare förståelse av vad som händer, säger hon. 

Medan britterna generellt värderar följandet av regler högt, och amerikanarna drivs av status och tävlan, har många israelerna principer och övertygelser som handlar om att man måste vara stark för att överleva, menar hon. 

Tillit, förtrogenhet, intuition, djärvhet och styrka är därmed saker som israeler värderar högt, enligt Pross.

Hon betonar också vikten av tillhörighet och anknytning i den israeliska kulturen. 

– Om jag inte kan knyta an till dig, så kan du inte vara en del av ”mitt läger”, förklarar språkskoleentreprenören. 

Hon betonar samtidigt att man inte själv behöver vara israel för att kunna hamna ”i någons läger”, eller för att skaffa sig den förtroendebaserade anknytning till andra, som i israelisk folkmun brukar kallas för ”protekzia”, eller ”P-vitamin”. 

Pross säger att det generellt anses som en god egenskap att inte vara en så kallad ”freier”, det vill säga en ”naivt fyrkantig och därmed lättutnyttjad person”.

Nyckelprinciper för att smälta in i det israeliska samhället är enligt Pross att vara uppriktig, öppen, djärv, spontan och ambitiös, och på så sätt bygga förtroende och knyta an till israelerna. 

– De vill inte att du ska säga att allt är okej när det inte är det. Var äkta, var dig själv, uppmanar Tamar Pross.

Powered by Labrador CMS