Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Wallström som utrikesminister väcker oro bland Israelvänner

Om Margot Wallström (S) får fortsätta som utrikesminister riskerar det att fördjupa och cementera Sveriges dåliga relation till Israel. – Vi kan inte fortsätta ha det som vi haft det de här åren, säger Stefan Dozzi, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Nyheter · Publicerad 10:00, 17 jan 2019

Mycket tyder på att Sverige får en fortsatt S- och MP-regering. Vem som blir utrikesminister är ännu inte känt, men att det fortsatt blir Margot Wallström, som innehaft posten de senaste fyra åren, är inte osannolikt. Det som talar emot är att hon nått pensionsåldern och dessutom kämpat med sjukdom de senaste åren.

Under mandatperioden har Wallström återkommande hamnat i konflikt med Israel och av ledande israeliska politiker kal­lats antisemit. Hon har dessutom blivit portad från officiella besök i landet.

I en debattartikel i Svenska Dag­bladet i slutet av förra året skrev professorn Eytan Gilboa, ordförande för Israel Public Diplomacy Forum: ”Israel sätter stort hopp till nästa svenska regering”.

Enligt honom har man i Israel noga följt regeringsförhandlingarna i Sverige och hoppas på en ny Israelpolitik, oavsett vilken färg regeringen har.

”Den svenska regeringen har ensidigt skuldbelagt Israel för misslyckandet att uppnå fred med palestinierna. Samtidigt som den närmast systematiskt förbisett palestiniernas förhalningar, vägran att förhandla och terrorism”, skriver han och efterfrågar en balanserad Mellanösternpolitik och vänskapliga relationer med Israel.

Stefan Dozzi anser att det vore en katastrof för de svensk-israeliska relationerna om Margot Wallström förblir utrikesminister. 

– Den nuvarande regeringspolitiken är gravt felaktig med en utrikesminister som inte ens är välkommen i Israel.

– Israel längtar efter vänskap och samarbete men politiken har varit ett hinder. Vi kan inte ha en utrikesminister som står på ett möte med palestinier i Stockholm och säger: Jag är med er i er kamp. Då är man bränd. Vi hoppas på förändring, oavsett vilken regering som tillträder, det behövs en ny kurs.

Ett av de partier i riksdagen som tydligast kritiserat Margot Wallström och S-MP-regeringens Israelpolitik är Liberalerna. Men när L nu väntas släppa fram Stefan Löfven som statsminister, utan överenskommelse om vilken utrikespolitik som ska föras, väcker det frågor.

”Vill du också ha Margot Wallströms Israelpolitik, Vänsterpartiets EU-politik och Miljöpartiets högskolepolitik? Gå med i @liberalerna”, skriver till exempel Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundets ordförande, kritiskt på Twitter.

Och Andreas Carlson, riksdagsledamot för KD, skriver:

”Utrikespolitiken omfattas inte av uppgörelsen mellan S, C, L och Mp. Anmärkningsvärt att liberaler ger carte blanche. Inte minst vad gäller Mellanösternpolitiken och synen på Israel. Det har låtit annorlunda under mandatperioden.”

Själva menar C och L att de ska vara liberala oppositionspartier i frågor som inte omfattas av överenskommelsen.

Den nuvarande regeringspolitiken är gravt felaktig med en utrikesminister som inte ens är välkommen i Israel.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00