Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Wallström som utrikesminister väcker oro bland Israelvänner

Om Margot Wallström (S) får fortsätta som utrikesminister riskerar det att fördjupa och cementera Sveriges dåliga relation till Israel. – Vi kan inte fortsätta ha det som vi haft det de här åren, säger Stefan Dozzi, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Nyheter · Publicerad 10:00, 17 jan 2019

Mycket tyder på att Sverige får en fortsatt S- och MP-regering. Vem som blir utrikesminister är ännu inte känt, men att det fortsatt blir Margot Wallström, som innehaft posten de senaste fyra åren, är inte osannolikt. Det som talar emot är att hon nått pensionsåldern och dessutom kämpat med sjukdom de senaste åren.

Under mandatperioden har Wallström återkommande hamnat i konflikt med Israel och av ledande israeliska politiker kal­lats antisemit. Hon har dessutom blivit portad från officiella besök i landet.

I en debattartikel i Svenska Dag­bladet i slutet av förra året skrev professorn Eytan Gilboa, ordförande för Israel Public Diplomacy Forum: ”Israel sätter stort hopp till nästa svenska regering”.

Enligt honom har man i Israel noga följt regeringsförhandlingarna i Sverige och hoppas på en ny Israelpolitik, oavsett vilken färg regeringen har.

”Den svenska regeringen har ensidigt skuldbelagt Israel för misslyckandet att uppnå fred med palestinierna. Samtidigt som den närmast systematiskt förbisett palestiniernas förhalningar, vägran att förhandla och terrorism”, skriver han och efterfrågar en balanserad Mellanösternpolitik och vänskapliga relationer med Israel.

Stefan Dozzi anser att det vore en katastrof för de svensk-israeliska relationerna om Margot Wallström förblir utrikesminister. 

– Den nuvarande regeringspolitiken är gravt felaktig med en utrikesminister som inte ens är välkommen i Israel.

– Israel längtar efter vänskap och samarbete men politiken har varit ett hinder. Vi kan inte ha en utrikesminister som står på ett möte med palestinier i Stockholm och säger: Jag är med er i er kamp. Då är man bränd. Vi hoppas på förändring, oavsett vilken regering som tillträder, det behövs en ny kurs.

Ett av de partier i riksdagen som tydligast kritiserat Margot Wallström och S-MP-regeringens Israelpolitik är Liberalerna. Men när L nu väntas släppa fram Stefan Löfven som statsminister, utan överenskommelse om vilken utrikespolitik som ska föras, väcker det frågor.

”Vill du också ha Margot Wallströms Israelpolitik, Vänsterpartiets EU-politik och Miljöpartiets högskolepolitik? Gå med i @liberalerna”, skriver till exempel Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundets ordförande, kritiskt på Twitter.

Och Andreas Carlson, riksdagsledamot för KD, skriver:

”Utrikespolitiken omfattas inte av uppgörelsen mellan S, C, L och Mp. Anmärkningsvärt att liberaler ger carte blanche. Inte minst vad gäller Mellanösternpolitiken och synen på Israel. Det har låtit annorlunda under mandatperioden.”

Själva menar C och L att de ska vara liberala oppositionspartier i frågor som inte omfattas av överenskommelsen.

Den nuvarande regeringspolitiken är gravt felaktig med en utrikesminister som inte ens är välkommen i Israel.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier