Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Jessica Gow/TT

Wallström: Kan inte förlåta britterna för Brexit

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker att Storbritanniens politiska ledare skött Brexit illa och säger att hon ”inte kan förlåta” britterna för att de lämnar unionen. Det skarpa uttalandet möter hård kritik.

Nyheter · Publicerad 15:20, 30 jan 2019

I ett utrikespolitiskt seminarium i finska huvudstaden Helsingfors medverkade bland andra Margot Wallström för att tala om Sverige, Finland och Europa. Politiksajten Politico rapporterar om Wallströms fräna utspel mot Storbritannien.

– Jag anser att de gör ett historiskt misstag och de skapar problem för oss alla. Vårt politiska projekt, den Europeiska unionen, kommer att lida svårt av det här och det måste vi förstå, sade hon om att Storbritanniens väljare fattat beslut om att lämna EU.

Wallström menade vidare att politikerna skött Brexit dåligt, att hanterandet är ”farligt” och att hon inte kan förlåta britterna för deras val.

– Vet ni vad? Det här är på grund av dåligt politiskt ledarskap som pågått länge i Storbritannien, sade hon och menade dessutom att britterna inte hade tillräckligt med information inför Brexit-omröstningen.

– De bör inte genomföra en folkomröstning om de inte har ordentliga förberedelser.

Utrikesministerns kommentarer har fått kritik från oppositionen i Sverige. Flera har också påmint om de diplomatiska problem som Wallström haft i relationen till Israel de senaste åren.

Christoffer Fjellner, moderat ledamot i Europaparlamentet, skriver på Twitter:

”Jag är den första att beklaga Brexit, men det är britternas demokratiska beslut. Men Wallström strör salt i såren med en viktig allierad och vår femte viktigaste handelspartner. Förfallet i svensk utrikespolitik har tillåtits gå på tok för långt”.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har återigen fått instruktioner av det brittiska parlamentet att resa till Bryssel och omförhandla Brexitavtalet.

Samtidigt säger EU att avtalet inte kan omförhandlas. EU-minister Hans Dahlgren (S) säger till TT att det är oklart var frågan nu ligger och vad det är britterna önskar.

– Jag tror att bollen fortfarande ligger i London, säger han till TT.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen. Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra onsdag 12/8 00:00

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra