Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

”Waldau fick guld och miljonbelopp”

Medlemmar i Knutby Filadelfia ska ha skänkt guld och stora summor pengar till förgrundsfiguren Åsa Waldau. Det var ett av många exempel från sekten som redovisades i onsdagens Uppdrag Granskning i SVT.

Nyheter · Publicerad 17:02, 15 feb 2018

Som om inte det mord som begicks omkring Knutby Filadelfiaförsamling år 2004 var tragiskt nog, framkommer nu en ännu sorgligare bild av sekten. I Uppdrag granskning visar det sig att ett omfattande maktmissbruk ägt rum i församlingen under lång tid.

Före detta medlemmar berättar hur de utsatts för misshandel, sexuella utnyttjanden och diverse straff.

Grunden för missförhållandena verkar vara den hemmasnickrade teologi där Åsa Waldau skulle vara den som Bibeln syftar på när den talar om ”Kristi brud”.

”Vi har funnit att församlingen inte är bruden, utan att det är Åsa som är bruden”, berättar Peter Gembäck, före detta pastor i församlingen, att det sades vid ett hemligt möte.

Ungefär hälften av församlingsmedlemmarna uppges ha fått ta del av denna ”uppenbarelse”, vilket lett till att Åsa Waldau behandlats mer eller mindre som en gud.

”Hon blev den högsta människa på jorden för oss, och då kan du tänka dig vad man kan göra för den människan”, berättar en före detta församlingsmedlem.

”Gick man emot Åsa går man emot Gud”, berättar en annan.

Flera medlemmar berättar hur de fick utstå fysiska slag från Åsa Waldau då de av olika anledningar ”var fel”. Att värja sig för ”drottningens” slag var inte att tänka på.

”En gång fick Åsa ont i handen när hon slog mig. Då tänkte jag: ’Åh, vad hemsk jag är som får henne att få ont’”, berättar en kvinna.

Andra medlemmar berättar hur de straffades med att förpassas från sina hem och i stället fick bo hos en annan församlingsmedlem eller i ett vindskydd i skogen. Om man ”var fel” fick man heller inte ha något samliv med sin make eller maka.

”Jag var livrädd att de skulle ta barnen från mig”, berättar en kvinnlig medlem.

Runt Åsa Waldau ska det ha funnits ett antal stiliga män som kal­lades för ”lyktstolpar”. Dessa ska ha ansetts ha en särskild förmåga att höra vad Jesus ville säga till Waldau, och antingen passat upp på henne, eller haft en sexuell relation med henne.

En av männen som stod nära Waldau ska också själv ha utnyttjat andra kvinnor.

”Det var för att påskynda Jesu återkomst och strida den andliga kampen”, berättar en kvinna.

Med dessa argument fick Waldau, enligt dokumentären, medlemmarna att göra det mesta för henne. Bland annat renovera hus och bygga en friggebod.

”Jag jobbade för henne all min lediga tid under sju år utan att få betalt”, berättar en man.

Enligt dokumentären fick också Åsa Waldau stora summor pengar av medlemmarna. När hon officiellt slutade som pastor ska många av medlemmarna ha uppmanats att ge sitt tionde till Waldau.

”När jag räknar på det har jag kommit fram till att det blivit runt 4,8 miljoner”, säger Peter Gembäck.

Utöver det ska Waldau ha fått stora mängder guld från medlemmarna. Det var bland annat gåvor som gavs för att få förlåtelse.

Något annat som framträder i dokumentären är att det funnits en tydlig hierarki i församlingen. Runt Waldau ska det ha funnits tolv utvalda personer, och tillsammans ska de ha haft hemliga träffar vid ett särskilt bord.

”Det var åtråvärt att komma så högt upp i hierarkin som möjligt”, säger en medlem.

Åsa Waldau, som har bytt efternamn och lämnat Knutby, vill inte medverka i dokumentären, men hon svarar på några frågor då programledaren haffar henne utanför hennes bostad.

”Man måste komma ihåg att det finns två sidor av myntet”, säger Waldau.

Hon medger att det funnits vissa missförhållanden, men menar att dessa bland annat berott på att hon varit ”enormt pressad”.

Hon kan ha knuffat undan folk, men inte direkt slagit, vidhåller hon.

Pastorn Peter Gembäck erkänner att han tidigare ljugit om förhållandena i Knutby.

”Jag brann för Gud, men slutade som en sektledare”, säger han.

Läs mer

  Om frikyrkan och samkönade relationer

  Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

  Majoritet vill fälla regeringen Löfven

  Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

  Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

  Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

  Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

  Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
  Podcasts
  Följ Världen idag i sociala medier