Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Vill ta sjövägen till Israel – med Noas ark

2012 stod holländaren Johan Huibers kopia av Noas ark klar i Nederländerna. Nu berättar han att han vill föra båten till Israel. – Det känns rätt att ta den till Guds land, säger han till den judiska nyhetsbyrån JTA.

Nyheter · Publicerad 17:26, 21 dec 2018

Den som tar sig en promenad längs Maasfloden i holländska Krimpen kan bli förvånad. Där ligger nämligen en kopia av Noas ark – i naturlig storlek.

Som Världen idag har berättat tidigare är det den kristne holländaren Johan Huibers som ligger bakom bygget. Målet med båten är inte att rädda familjen Huibers från en ny flodvåg – eller de stigande vattennivåerna i landet – utan att visa människor att Gud är verklig.

– Jag vill att folk ska ställa frågor, söka efter svar och finna frälsning genom Gud och evigt liv, sade Huibers till nyhetsbyrån AP då båten stod färdig 2012.

Efter några år av flytande museiverksamhet på floden Maas – då tusentals turister och skolbarn kunnat gå omkring bland verklighetstrogna plastdjur – ligger nu båten stilla utan att vara öppen för allmänheten. Orsaken är, enligt den judiska nyhetsbyrån JTA, att kommunen Krimpen menar att det finns säkerhetsbrister som måste åtgärdas innan arken kan öppnas.

Johan Huibers, å sin sida, menar att båten är långt mer säker än vad som krävs enligt lag.

Att arken ligger stilla utan att komma till användning är han dock inte nöjd med. För JTA berättar han nu att förhoppningen är att kunna ta båten till Israel.

– Det kanske låter skrämmande, men jag tror på allting som står i den här boken, säger han till nyhetsbyrån och pekar på en bibel.

– Det här är en kopia av Guds skepp. Det känns bara rätt att ta den till Guds land, fortsätter han.

Johan Huibers berättar vidare att han planerade att ta båten till Israel strax efter att den var färdigbyggd, men att skogsbränder i det heliga landet stjälpte planerna. Nu har han inte längre de omkring 1,3 miljoner dollar som behövs för att ta båten till Israel – arken har nämligen ingen motor och behöver bogseras dit – men han hoppas att det ska lösa sig.

– Jag älskar landet. Jag älskar folket. De lyder inte, de gör som de vill, de kör som galningar och de lyssnar inte till någon. Precis som jag, säger han.

Johan Huibers började bygga båten 2008, men planerna startade tidigare än så. Det hela började med att Johan läste bibelberättelsen från 1 Mosebok för sina barn en kväll 1993 och började resonera kring frågan huruvida någon hade gett sig på att bygga en kopia av arken.

– Om ingen har gjort det ska jag göra det, sade han till barnen.

Johans dotter Deborah ska glatt ha berättat nyheten för sin mamma, som bara skrattade.

13 år senare hade familjefadern färdigställt en ark – men båten var mindre än originalet för att kunna färdas på Nederländernas kanaler. När besökarna frågade varför den bara var hälften så stor som den i Bibeln, sålde Johan arken och började bygga på en ny.

Och fyra år senare stod den färdig.

För JTA berättar Johan Huibers att det inte är professionella yrkesmän som byggt båten, utan ett gäng amatörsnickare.

– Vi hade en slaktare, en frisör och en lärare som arbetade här. Många av sakerna är lite krokiga, säger han och vidhåller att detta bara gör arken mer autentisk.

Båten är numera inte den enda kopian av Noas ark – i en biblisk nöjespark i Kentucky, USA, finns också en ark i naturlig storlek. Men till skillnad från Johans båt så kan den inte flyta.

Även om syftet med holländarens båt inte är att rädda sig undan en flodvåg, är han övertygad om att vi lever i den sista tiden och att översvämningar kommer drabba hans land.

– Kanske kommer vi rädda grannskapet en dag till slut, säger han.

Jag älskar landet. Jag älskar folket.

Johans ark

Rymmer över 5 000 personer

Är 125 meter lång, 29 meter bred och 23 meter hög

Har fem däck

Har en grund i stål, men är sedan byggd i amerikansk ceder och norsk furu.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier