Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Vilka normer väger tyngst på Malmös förskolor?

Vi måste tala klarspråk om grundläggande svenska normer. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter apropå att det förekommer hedersnormer på förskolor i Malmö. I programmet diskuteras även coronapass, högeroppositionens budgetsamarbete och Carl-Erik Sahlbergs död.

Nyheter · Publicerad 12:10, 19 nov 2021

I veckan har Världen idag berättat att det förekommer hedersnormer på många av Malmös förskolor. Det kan handla om att flickor och pojkar inte får leka tillsammans, att flickor får tillsägelser om de är barbenta och att barn inte vill leka med barn som äter griskött.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist företeelsen.

– Det här är inte förvånande, säger han och menar att det blir en friktion när människor från en annan kultur möter den svenska.

Han anser inte att staten ska stå över föräldrarna när det gäller barnens uppfostran, men menar samtidigt att det måste vara tydligt vad som gäller i Sverige.

– Vi behöver säga ifrån, säger han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är att regeringen har meddelat att vaccinationspass ska införas för sammankomster för fler än 100 personer från och med den 1 december.

Ifall detta införs i kyrkor krockar det med religionsfriheten, säger Sven Almkvist och frågar sig ifall poliser ska stå utanför kyrkorna.

Det tredje ämnet som tas upp är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lagt fram en gemensam budget som utmanar regeringens budget.

Det sista ämnet som tas upp är att prästen Carl-Erik Sahlberg har lämnat jordelivet och frågan om hur man lever ett liv som gör skillnad.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier