Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Eldorados kycklingburgare är en av många produkter som är halal-godkänd och finns i svenska butiker. Foto: Sara Andersson

Viktigt för muslimer att maten är halal

För de flesta muslimer i Sverige är det väldigt viktigt att maten de äter är halal. Det menar imamen Awad Olwan. Däremot finns det olika åsikter om vad som krävs för att maten ska vara godkänd.

Nyheter · Publicerad 14:16, 25 jan 2017

Att djuret skulle behöva vara vänt mot Mekka, hänga upp och ner och tillägnas Allah vid en slakt, är inte något som står i Koranen. Det säger Awad Olwan, imam i Guds hus i Fisksätra.

– Det som gäller vid halal-slakt är att den ska ske med en väldigt vass kniv och att djuret ska vara levande vid slakten så att det helt kan tömmas på blod, säger han.

Han menar att matregler i själva verket är en liten fråga i Koranen.

– Det är fyra saker som är förbjudna enligt Koranen: döda djur, blod, griskött och kött som offrats åt avgudar, säger han.

Övriga regler står, enligt honom, i mindre viktiga skrifter. Och det skiljer sig hur olika muslimer tolkar reglerna. Vissa tillåter att djuret bedövas före slakt, andra inte.

Gemensamt för de flesta muslimer i Sverige är dock att de tycker att det är viktigt att maten är halal, menar Awad Olwan.

– Det är väldigt viktigt. Och de flesta muslimer respekterar lappen som sitter på varan, säger han.

Själv tycker han att märkningen är överskattad.

– Halal har blivit en trademark. Det är ett sätt att sälja, men märket betyder inte att köttet verkligen är halal, säger han.

Så du menar att halal-märkning främst är ett sätt att tjäna pengar?

– Ja. De som sysslar med detta är smarta.

Det viktigaste för Awad Olwan är att djuret har hanterats på ett humanitärt sätt, och det gäller inte för alla halal-märkta djur, menar han.

Stämmer det att en muslim själv kan be bönen bismillah före måltiden för att göra maten halal?

– Ja. När man äter mat som man inte vet vad den innehåller, kan man säga bismillah och sedan äta den. Det sade Muhammed i en hadith.

Kan man då inte strunta i att ha halal-slakt?

– Nja, det är nog svårt. Att vi själva kan be för maten betyder inte att vi kan äta vad som helst. Vi kan till exempel inte säga bismillah och sedan äta en fläskkotlett.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier