Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Försvarsminister Karin Enström talar vid Folk och försvars rikskonferens på högfjällshotellet i Sälen på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

”Vi kan inte avskaffa ondskan”

Det var på Folk och för­svars årliga rikskonferens som Sara Skyttedal från Krist­demo­kratiska ungdomsförbundet (KDU) menade att "pacifism skrämmer mer än alla kärnvapenstater tillsammans". Orden har fått hård kritik men Sara Skyttedal står fast vid sin åsikt.– Pacifism bottnar i en utopisk världsbild, säger hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 jan 2014

Sara Skyttedal, ordförande i KDU, var en av de politiska ungdomsförbundens representanter som fick ge sin syn på svensk försvarspolitik under Folk och Försvar i Sälen. Hon framhöll bland annat att det som styr debatten om försvaret är pacifism, och att pacifismen skrämmer mer än alla kärnvapenstater tillsammans.
Kritiken mot KDU:s hållning har kommit från flera håll. Svenska freds ordförande Anna Ek bloggar till exempel:
"Det stämmer att inte alla människor identifierar sig med ideologier eller -ismer som har världsfred i sitt sikte. Vissa av dem står exempelvis orubbligt stilla under ett kärnvapenparaply och stirrar blint på ömsesidiga hot. Förhoppningsvis klarnar dock sikten hos dem som är kloka nog att vända andra kinden till och får nya perspektiv."

En annan som är kritisk är Peter Weiderud, ordförande i Social­demokrater för tro och solidaritet. Han skriver på organisationens blogg: "Det ligger inget nytt i att KDU söker erövra höger­flanken bland de politiska ungdoms­förbunden, men att så för­enklat och onyanserat försöka döma i den klassiska säkerhetspolitiska balansgången mellan avskräckning och fredsbyggande, fick åtminstone mig att höja på ögonbrynen."

Sara Skyttedal menar att hon var medveten om att uttalandet skulle provocera.
– Nedrustning i västvärlden skulle vara ett hot mot freden. De mest extrema pacifisternas förslag är i mina ögon mycket naiva och följderna av att de skulle få sin vilja igenom skulle kunna bli katastrofala.
– Att ta bort vapen och försvar i samhället skulle inte ta bort anledningarna till att de används. Det är med den utgångspunkten jag anser att man bör arbeta för att stärka freden. Det handlar exempelvis om att skapa förutsättningar för demokratisk utveckling i vår omvärld.
I en diskussion på Twitter menade du senare att vi inte ska nedrusta innan världsfreden infinner sig, något du aldrig tror sker, således är inte nedrustning ett alternativ?
– Jag tror inte att vi kan avskaffa ondska. Jag tror att mänskligheten kommer fortsätta att fatta felaktiga beslut och förgripa sig på varandra. I min värld har vi en moralisk skyldighet att skydda dem som hotas från de övergrepp som riskerar att ske. Ibland krävs våld för att lyckas med detta. Jag vill minimera våldet i världen, men tror inte att det faktum att vapen existerar är anledningen till att det finns krig.

Enligt Sara Skyttedal har vissa tolkat hennes ord som en hyllning till kärnvapen, något hon betonar är felaktigt.
– Det jag påstod var att pacifism skrämmer mig mer än kärnvapenstaterna tillsammans. Den avskräckande effekt det troligen har att flera länder har kärnvapen, gör att jag tycker de gemensamt utgör ett mindre hot mot freden än de som driver på för en snabb nedrustning i Sverige, NATO-länderna och andra som vill använda sitt försvar för att skydda från anfall.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Sara Skyttedal, KDU. Foto: Jessica Gow / TT

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier