Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Försvarsminister Karin Enström talar vid Folk och försvars rikskonferens på högfjällshotellet i Sälen på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

”Vi kan inte avskaffa ondskan”

Det var på Folk och för­svars årliga rikskonferens som Sara Skyttedal från Krist­demo­kratiska ungdomsförbundet (KDU) menade att "pacifism skrämmer mer än alla kärnvapenstater tillsammans". Orden har fått hård kritik men Sara Skyttedal står fast vid sin åsikt.– Pacifism bottnar i en utopisk världsbild, säger hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 jan 2014

Sara Skyttedal, ordförande i KDU, var en av de politiska ungdomsförbundens representanter som fick ge sin syn på svensk försvarspolitik under Folk och Försvar i Sälen. Hon framhöll bland annat att det som styr debatten om försvaret är pacifism, och att pacifismen skrämmer mer än alla kärnvapenstater tillsammans.
Kritiken mot KDU:s hållning har kommit från flera håll. Svenska freds ordförande Anna Ek bloggar till exempel:
"Det stämmer att inte alla människor identifierar sig med ideologier eller -ismer som har världsfred i sitt sikte. Vissa av dem står exempelvis orubbligt stilla under ett kärnvapenparaply och stirrar blint på ömsesidiga hot. Förhoppningsvis klarnar dock sikten hos dem som är kloka nog att vända andra kinden till och får nya perspektiv."

En annan som är kritisk är Peter Weiderud, ordförande i Social­demokrater för tro och solidaritet. Han skriver på organisationens blogg: "Det ligger inget nytt i att KDU söker erövra höger­flanken bland de politiska ungdoms­förbunden, men att så för­enklat och onyanserat försöka döma i den klassiska säkerhetspolitiska balansgången mellan avskräckning och fredsbyggande, fick åtminstone mig att höja på ögonbrynen."

Sara Skyttedal menar att hon var medveten om att uttalandet skulle provocera.
– Nedrustning i västvärlden skulle vara ett hot mot freden. De mest extrema pacifisternas förslag är i mina ögon mycket naiva och följderna av att de skulle få sin vilja igenom skulle kunna bli katastrofala.
– Att ta bort vapen och försvar i samhället skulle inte ta bort anledningarna till att de används. Det är med den utgångspunkten jag anser att man bör arbeta för att stärka freden. Det handlar exempelvis om att skapa förutsättningar för demokratisk utveckling i vår omvärld.
I en diskussion på Twitter menade du senare att vi inte ska nedrusta innan världsfreden infinner sig, något du aldrig tror sker, således är inte nedrustning ett alternativ?
– Jag tror inte att vi kan avskaffa ondska. Jag tror att mänskligheten kommer fortsätta att fatta felaktiga beslut och förgripa sig på varandra. I min värld har vi en moralisk skyldighet att skydda dem som hotas från de övergrepp som riskerar att ske. Ibland krävs våld för att lyckas med detta. Jag vill minimera våldet i världen, men tror inte att det faktum att vapen existerar är anledningen till att det finns krig.

Enligt Sara Skyttedal har vissa tolkat hennes ord som en hyllning till kärnvapen, något hon betonar är felaktigt.
– Det jag påstod var att pacifism skrämmer mig mer än kärnvapenstaterna tillsammans. Den avskräckande effekt det troligen har att flera länder har kärnvapen, gör att jag tycker de gemensamt utgör ett mindre hot mot freden än de som driver på för en snabb nedrustning i Sverige, NATO-länderna och andra som vill använda sitt försvar för att skydda från anfall.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Sara Skyttedal, KDU. Foto: Jessica Gow / TT

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00