Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

”Vi flydde ett krig och så kommer det här”

Två dödsskjutningar på kort tid har skakat Husby och Hjulsta i nordvästra Stockholm.

– Det var ju barn som sprang omkring här mitt i skottlossningen och det blev totalt kaos, säger Ahmad Alhamad, som bevittnade mordet i Husby.

Nyheter · Publicerad 18:00, 6 jun 2021

På torget i Husby centrum bjuder torghandlarna på bitar av vattenmelon i solen, men idyllen störs av att ridande poliser patrullerar. I gränden intill torget har en liten matta rullats ut och några ljus fladdrar i vinden. Detta är dödsplatsen för 30-åringen som på måndagen sköts ihjäl på öppen gata av två män i 20-årsåldern.

– Jag satt med min lillasyster här på grillen och åt mat när jag såg allt genom fönstret. Klockan var 15.30, berättar 22-årige Ahmad Alhamad, som jobbar på kolgrillen på torget.

Tillsammans med sin familj driver han restaurangen som öppnades i mars i år.

– Det brukar vara lugnt på torget. Och så var det i går också tills jag bara såg två män på mopeder utanför fönstret och en tog fram en pistol och sköt på en kille på cykel bara några meter bort. Det var ju barn som sprang omkring här mitt i skottlossningen och det blev total kaos, säger han.

Mannen fördes till sjukhus men avled av sina skador. Polisen har gripit två personer som är anhållna misstänkta för mord.

Ahmad Alhamad berättar hur människor som varit runt omkring skottlossningen kom inspringande i restaurangen för att söka skydd och tvätta ansiktet efter att ha fått något som liknade tårgas i ögonen.

Alhamad går tredje året på gymnasiet och jobbar extra inom familjeföretaget. Familjen flydde från kriget i Syren i slutet av 2015 och är bosatta i Akalla. Måndagens dödliga skjutning, som dessutom följdes upp av ytterligare en dödsskjutning bara några kilometer bort i Hjulsta, gjorde att det kändes tungt att gå till jobbet dagen därpå.

– Jag har tappat lusten med allt. Jag orkar inte med livet mer. Vi flydde ett krig och så kommer det här nu. Det är som att våldet följer efter mig. I framtiden vill jag flytta härifrån. Till Linköping eller Umeå, säger han.

På torget intill de ridande poliserna står Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisgruppen i Järva. Han är på plats för att svara på de boendes frågor och skapa trygghet efter det dramatiska dygnet.

– Vi har ju haft en del problem med skjutningar i det här området, men det här är grovt och chockerande även för att vara här. Det var ju precis framför en skola och barnen var ju upprörda så vi var på skolan och pratade med dem i morse, säger han.

Han vill inte göra några kopplingar mellan de båda skjutningarna i Hjulsta och Husby, eftersom det råder sekretess under förundersökningen. Och han kan heller inte dra en linje mellan dåden och mordet i Hjällbo eller till knivmordet på en 27-årig man vid Fridhemsplan i Stockholm i fredags kväll.

– Vi har ett problem med grov kriminalitet i kriminella miljöer, ja, men det var inte så att vi gick och väntade på att det här skulle hända, säger han.

Vi har ju haft en del problem med skjutningar i det här området, men det här är grovt och chockerande även för att vara här.

Detta har hänt i Hjulsta och Husby

• Klockan 15.30 på måndagen sköt två män mot en ensam man på cykel mitt i Husby centrum. Mannen i 30-årsåldern avled av skadorna och männen som sköt flydde från platsen på moped.

• Polisen har kunnat gripa två personer som är anhållna misstänkta för för mordet.

• Strax efter midnatt natten mot tisdag skottskadades en man i 30-årsåldern på en parkering i Hjulsta i nordvästra Stockholm. Han avled på sjukhus och händelsen rubriceras som mord och grovt vapenbrott.

• Ingen person är ännu gripen för mordet i Hjulsta.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Grönt är skönt – turisthopp lever i Slovenien

Turism. Grönt är Sloveniens färg – såväl rent naturmässigt som idrottsligt och för turismen. Alplandet... måndag 2/8 07:00

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

EU vill öka säkerheten i gudstjänstlokaler

Religionsfrihet. Europakommissionen har börjat kartlägga vilka hot som finns mot religiösa byggnader och... söndag 1/8 10:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kulturförståelse (del 1/5). Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier