Pro-ryssarnas ledare, Alexander Zakhartjenko, framträdde inför tv-kameror på lördagkvällen i Mariupol och bekräftade att det var separatisterna som bombarderat staden.
– I dag har vi inlett anfallet mot Mariupol, vilket är det bästa sättet som vi kan hedra våra döda på, sade Zakhartjenko vid en spontan minnescermoni och hänvisade till de omkomna i den senaste bussattacken i Donetsk som krävde 13 liv. Uttalande kablades bland annat ut via den ryska Putinvänliga nyhetsbyrån RIA Novosti.
Ganska snart backade rebelledaren från sitt uttalande och lade i stället skulden för attacken på den ukrainska armén. Han hävdade att inget anfall genomförts utan att det var ukrainska reguljära trupper som genomfört ett anfall för att provocera fram skuld på rebellerna.
Rysslands försvarsministerium använde sin officiella tv-kanal för att lägga skulden på Ukraina för angreppet, och flera andra ryska medier följde.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, fanns på plats med en observationsgrupp i Mariupol och kunde snabbt konstatera att raketerna med största sannolikhet avfyrats från två områden öster och nordost om staden som kontrolleras av Donetsk folkrepublik (DNR).
Bara 400 meter från området där raketerna slog ned har ukrainska armén en kontrollstation, vilket talar för att den inte alls låg bakom anfallet som Ryssland vill påvisa.
Ukrainas president konstaterade i ett uttalande efter söndagens möte med sitt nationella säkerhetsråd att de också hade bevis för att rebellerna låg bakom attacken.
– Ukrainska säkerhetstjänsten har lyckats lyssna av radio- och telefonkonversationer som obestridligt påvisar att attacken organiserade av terrorister, stödda av Ryssland, sade Petro Porotjenko som benämnde bombandet av bostadsområdet som "det mest fruktansvärda sedan krigets början".
På måndagen var ukrainska armétrupper engagerade i att försvara en viktig kontrollpunkt i staden Debaltseve på vägen mitt mellan de båda rebellfästena Donetsk och Luhansk.
Även striden om den strategiskt viktiga flygplatsen i Donetsk fortsatte. I förra veckan kom beskedet att ukrainska armén varit tvungna att ge upp sin postering i en av flygplatsens terminaler.
I dag meddelade en talesman man att man har delvis kontroll av flygplatsen.
Frontlinjen går enligt talesmannen rakt igenom Donetsk flygplats, både den gamla och den nya terminalen är helt förstörda och ukrainska armén kontrollerar flygplatsens brandstation, meteorologstation samt den viktiga rullbanan.
– Resten av Donetsk flygplats står under de ryskstödda rebellerna, konstaterade Volodymyr Polioviy vid nationella säkerhets- och försvarsrådet.
Polioviy delade också med sig av landets underrättelserapporter om ökad rysk aktivitet längs gränsen.
– Ryska stridsplan har blivit allt mer aktiva längs gränsen till Ukraina. Till exempel sågs ett flertal flygplan för tunga transporter landa med okänd last på ett militärflygfält närheten av gränsen mot Ukraina, sade Polioviy enligt ukrainska tidningen Pravda.
Ryssland fortsätter konsekvent att förneka att man har några reguljära trupper i östra Ukraina, men bevisen för att så är fallet är flera.
På fredagen publicerade till exempel Yury Biryukov, rådgivare till den ukrainska presidenten, en serie bilder från en incident där två armélastbilar med artilleripjäser på släp genskjutits av ukrainska armén när de var på väg mot flygplatsen i Donetsk. Bilderna visar dödade och tillfångatagna ryska soldater med identifikationspapper från ryska armén. Biryukov skrev ironiskt på Facebook att det måste vara obekvämt för Lavrov (ryska försvarsministern) att se bilderna, "eftersom vi säger att det inte finns några ryssar där".
Under FN:s säkerhetsråds session på måndagen kom Donbasskriget och granatattackerna mot civilbefolkning i Donetsk och Mariupol att hamna i fokus.
Såväl brittiska FN-ambassadören som den amerikanska var tydliga med att visa avsky mot att Ryssland understödjer rebellerna på olika sätt.
– Den här attacken skulle inte ha varit möjligt utan ryskt militärt och materiellt stöd till separatisterna, sade Mark Lyal Grant, den brittiske FN-ambassadören.
Samantha Power, USA:s ambassadör, använde mikrobloggen twitter för att klandra Rysslands agerande i Donbasskriget.
– Om Ryssland menar allvar om fred, varför drar de inte tillbaka sina styrkor till eldupphörlinjerna man kommit överens om, i stället för att röra sig längre in i Ukraina. Om Ryssland menar allvar om fred, varför drar de inte tillbaka sina pansarvagnar och missilramper från östra Ukraina, i stället för att skicka in fler?
Samuel Björk
samuel.bjork@varlndenidag.se