Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Varning från Macron efter Bidens hårda ord om Putin

– Den här mannen får inte vara kvar vid makten, sade USA:s president Joe Biden angående Putin under sitt tal i Polen på lördagen.

De skarpa orden kritiserades av Frankrikes president Emmanuel Macron som menar att de kan få kriget att eskalera. Svenska experter lyfter i stället fram att de kan användas i rysk propaganda.

Nyheter · Publicerad 20:00, 28 mar 2022

Joe Bidens skarpa tal, som hölls framför Warszawas slott på lördagskvällen, riktades mot den ryske presidenten personligen. Biden kallade Vladimir Putin diktator, och vid ett möte med ukrainska flyktingar och polska volontärer före talet benämnde han Putin som en ”slaktare” enligt nyhetsbyrån AFP.

Presidentens uttalanden bemöttes direkt av Kreml. Putins talesperson Dmitrij Peskov sade att det skadar relationerna länderna emellan.

Vita husets pressavdelning och utrikesminister Antony Blinken blev fullt upptagna med att nyansera Bidens utspel, som sades handla om rysk inblandning i regio­nen.

En ledande republikan, James Risch i senatens utrikesutskott, tyckte att talet i stort sett var bra, men uppmanade Biden ”att hålla sig till manus”.

Den mest bestämda varningen kom dock från Frankrikes president Emmanuel Macron. På söndagen sade han till mediebolaget France 3 att han ska tala med president Putin de närmaste dagarna, för att ”först nå ett eldupphör, sedan få till ett totalt tillbakadragande av (ryska) trupper”.

– Om vi vill komma dit, så kan vi inte eskalera – varken med ord eller handling, sade Macron.

Men svenska militärexperter ser det inte som troligt att Bidens utspel intensifierar kriget. Däremot kan det bidra till en fortsättning av den tidigare hotfulla ryska retoriken och ett högre tonläge, enligt Joakim Paasikivi som är överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid militärhögskolan.

– Det här är säkert ett välkommet tillfälle för Putin och för den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att fortsätta med sina hot och med sin retorik, men jag tror inte att det kommer att förändra någonting i sak, säger han.

Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring på Försvarshögskolan i Stockholm, tror också att Bidens uttalanden kan användas av Kreml för att förstärka den bild som den ryska ledningen har försökt sprida sedan en lång tid tillbaka.

– Den ryska bilden av att USA är ute efter att störta den ryska ledningen har funnits ganska länge. Jag tror att det kommer att användas av Kreml men inte att det kommer att förändra dynamiken som sådan.

I fredags uppgav Ryssland att den första fasen av vad man kal­lar sin ”militära specialoperation” är avslutad och att huvudmålet framåt är att ”befria” Donbass i östra Ukraina.

Om detta rör sig om en rökridå, och att Ryssland ändå kommer att fortsätta strida i hela landet, eller om det är den nya ryska huvudstrategin, återstår att se.

– Man ska alltid ta det som sägs med en nypa salt, men i detta fall matchar retoriken med det som också observeras på marken när strider har intensifierats i östra Ukraina. För Ryssland skulle det också erbjuda den teoretiska möjligheten att förklara någon form av ”seger” när Donbass var upprinnelsen till invasionen, säger Jonsson.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier