Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Om Sverige inför Oregonmodellen finns det en risk att självmordsbenägna personer får dödshjälp, menar 31 sakkunniga. Foto: Pixabay

Varnar: Risk att självmordsbenägna får dödshjälp

Självmordsbenägna personer kan komma att få dödshjälp om Sverige inför den så kallade Oregonmodellen. Det skriver 31 psykologer, läkare och andra sakkunniga i en debattartikel i Svenska Dagbladet. – Paradoxalt att försöka förhindra självmord och samtidigt hjälpa människor att ta livet av sig, säger en av författarna.

Nyheter · Publicerad 12:40, 26 feb 2018

Oregonmodellen anses av dödshjälpsförespråkare vara en säker modell för laglig dödshjälp. Tanken med modellen är att endast personer med en obotlig sjukdom som kommer leda till döden inom sex månader ska kunna beviljas läkarassisterat självmord. Men nu skriver 31 psykologer, professorer, läkare och andra sakkunniga att framställningen är vilseledande.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet påpekar de att modellen i praktiken innebär att den som är sjuk och som – utan behandling – kommer att dö inom sex månader kan få dödshjälp.

– Om du exempelvis har diabetes och inte tar emot behandling kan du räknas till dem som kommer dö inom sex månader och därmed få rätt till dödshjälp, säger Mikaela Luthman, överläkare och en av dem som skrivit under debattartikeln.

Som grund till artikeln har författarna ställt ett antal frågor till Oregons hälsomyndighet. Bland annat har man frågat hur praxis ser ut om patienter tackar nej till botande behandlingar eller till livsnödvändiga kroniska behandlingar – skulle de då kvalificera sig för dödshjälp?

”Svaret är i båda fallen ja – dessa patienter skulle kvalificera sig /…/Om patienterna bestämmer att de inte vill ha behandling så är det deras val", skrev myndigheten i sitt svar, enligt debattartikeln.

Det innebär att personer som är självmordsbenägna och samtidigt lider av en sjukdom som kräver behandling kan beviljas dödshjälp, menar Luthman och de andra debattörerna.

Rent teoretiskt skulle även personer som inte lider av någon sjukdom, utan endast är självmordsbenägna, kunna få rätt till läkarassisterat självmord, påpekar Luthman.

– Om du bestämmer dig för att sluta äta kommer du ju att dö inom sex månader, säger hon.

Mikaela Luthman menar att detta visar att det finns kryphål med Oregonmodellen.

– Är detta ett vattentätt system? Nej, det är det uppenbarligen inte, säger hon.

Att bevilja suicidala personer dödshjälp är, enligt Luthman, helt fel väg att gå.

– Självmordsbenägenhet är en psykisk sjukdom. Som läkare har man en plikt att rädda människors liv, det är därför vi är läkare. Psykisk sjukdom är något som kan behandlas, säger hon.

Luthman påpekar att det finns personer som har mått så psykiskt dåligt att de velat dö, men som har fått mediciner och blivit botade.

– Att införa Oregonmodellen skulle vara ett slag i ansiktet på alla som jobbar med det här. Det är en sådan paradox. Å ena sidan skulle vi försöka förhindra självmord, å andra sidan skulle vi hjälpa människor att ta livet av sig.

Självmordsbenägenhet är en psykisk sjukdom. Som läkare har man en plikt att rädda människors liv, det är därför vi är läkare. Psykisk sjukdom är något som kan behandlas, säger hon.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier