När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Om Sverige inför Oregonmodellen finns det en risk att självmordsbenägna personer får dödshjälp, menar 31 sakkunniga. Foto: Pixabay

Varnar: Risk att självmordsbenägna får dödshjälp

Självmordsbenägna personer kan komma att få dödshjälp om Sverige inför den så kallade Oregonmodellen. Det skriver 31 psykologer, läkare och andra sakkunniga i en debattartikel i Svenska Dagbladet. – Paradoxalt att försöka förhindra självmord och samtidigt hjälpa människor att ta livet av sig, säger en av författarna.

Nyheter · Publicerad 12:40, 26 feb 2018

Oregonmodellen anses av dödshjälpsförespråkare vara en säker modell för laglig dödshjälp. Tanken med modellen är att endast personer med en obotlig sjukdom som kommer leda till döden inom sex månader ska kunna beviljas läkarassisterat självmord. Men nu skriver 31 psykologer, professorer, läkare och andra sakkunniga att framställningen är vilseledande.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet påpekar de att modellen i praktiken innebär att den som är sjuk och som – utan behandling – kommer att dö inom sex månader kan få dödshjälp.

– Om du exempelvis har diabetes och inte tar emot behandling kan du räknas till dem som kommer dö inom sex månader och därmed få rätt till dödshjälp, säger Mikaela Luthman, överläkare och en av dem som skrivit under debattartikeln.

Som grund till artikeln har författarna ställt ett antal frågor till Oregons hälsomyndighet. Bland annat har man frågat hur praxis ser ut om patienter tackar nej till botande behandlingar eller till livsnödvändiga kroniska behandlingar – skulle de då kvalificera sig för dödshjälp?

”Svaret är i båda fallen ja – dessa patienter skulle kvalificera sig /…/Om patienterna bestämmer att de inte vill ha behandling så är det deras val", skrev myndigheten i sitt svar, enligt debattartikeln.

Det innebär att personer som är självmordsbenägna och samtidigt lider av en sjukdom som kräver behandling kan beviljas dödshjälp, menar Luthman och de andra debattörerna.

Rent teoretiskt skulle även personer som inte lider av någon sjukdom, utan endast är självmordsbenägna, kunna få rätt till läkarassisterat självmord, påpekar Luthman.

– Om du bestämmer dig för att sluta äta kommer du ju att dö inom sex månader, säger hon.

Mikaela Luthman menar att detta visar att det finns kryphål med Oregonmodellen.

– Är detta ett vattentätt system? Nej, det är det uppenbarligen inte, säger hon.

Att bevilja suicidala personer dödshjälp är, enligt Luthman, helt fel väg att gå.

– Självmordsbenägenhet är en psykisk sjukdom. Som läkare har man en plikt att rädda människors liv, det är därför vi är läkare. Psykisk sjukdom är något som kan behandlas, säger hon.

Luthman påpekar att det finns personer som har mått så psykiskt dåligt att de velat dö, men som har fått mediciner och blivit botade.

– Att införa Oregonmodellen skulle vara ett slag i ansiktet på alla som jobbar med det här. Det är en sådan paradox. Å ena sidan skulle vi försöka förhindra självmord, å andra sidan skulle vi hjälpa människor att ta livet av sig.

Självmordsbenägenhet är en psykisk sjukdom. Som läkare har man en plikt att rädda människors liv, det är därför vi är läkare. Psykisk sjukdom är något som kan behandlas, säger hon.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier