Webb-tv

Varför ska främmande makt få rulla på Sveriges gator?

Varför ska främmande makt få rulla på Sveriges gator? Ska amerikanska soldater få verka fritt på svensk mark? Blir Sverige säkrare eller osäkrare genom det militära avtalet med USA? Och varför är svenska elever så dåliga på matte och svenska? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Även nära döden-upplevelser diskuteras.

Publicerad Uppdaterad

I veckan signerade Sveriges och USA:s utrikesministrar ett militärt avtal som innebär att USA väntas få tillgång till 17 militärbaser i Sverige. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter signerades avtalet. Frågorna som ställs är huruvida det kommer göra Sverige säkrare eller osäkrare, varför det knappt har föregåtts av någon debatt och vilka följderna kan bli. 

– Det här är en stor sak, säger Sven Almkvist och påpekar att Sveriges historiska alliansfrihet är på väg att få ett slut. 

Den andra frågan som tas upp är de svenska elevernas dåliga resultat i Pisaundersökningen. Frågorna som ställs är varför svenska elever blivit sämre och vad som kan göras för att vända utvecklingen. Även frågan om tvångsflyttning av elever – för att förhindra segregationen – tas upp lite kort. 

Mot slutet av programmet är det som vanligt en teologisk fråga, som den här gången handlar om nära döden-upplevelser. Frågan kommer från en läsare har varit med om en sådan upplevelse.

I programmet blir det även ett filmtips från Veckans nyheters fotograf och ljudtekniker. 

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play och på Världen idags Youtubekanal.

Powered by Labrador CMS