Nyheter

Varför inget ramaskri när Biden gör som Trump?

Vad blir nästa steg när polisen förbjuder koranbränningar men inte bränningar av Bibeln? Det är en av frågorna som Sven Almkvist ställer sig i Veckans nyheter. Även frågan om Joe Bidens hårdare tag vid USA:s södra gräns diskuteras.Verkligheten har kommit i kapp Joe Biden, menar Sven Almkvist.

Publicerad Uppdaterad

I veckan har Världen idag berättat att polisen förbjuder koranbränningar, men inte bränningar av andra religiösa skrifter. Bakgrunden till beslutet är att de bedömer att det är ett hot mot svensk säkerhet och svenska intressen.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter sågar Sven Almkvist beskedet.

– Om den mest våldsbenägna gruppen i ett land ska sätta ramarna för vad yttrandefriheten ska handla om, då är vi på väg bort ifrån det som är en demokratis kännetecken, säger han.

Sven Almkvist menar att det är ett sluttande plan och frågar sig vad som ska komma härnäst: Att förbjuda teckningar av vissa religiösa gestalter? Att kvinnor och män inte ska få bada tillsammans?

Det andra ämnet som diskuteras är kaoset vid USA:s södra gräns, närmare bestämt att Joe Bidens regering föreslår hårdare regler som i princip skulle innebära att stopp för migrantströmmarna söderifrån.

Frågan som ställs är bland annat varför det varit så tyst kring detta jämfört med när Donald Trump talade om hårdare tag vid gränsen. Sven Almkvist för även ett resonemang kring huruvida Joe Biden har ”rättat sig efter verkligheten”.

Det sista ämnet som diskuteras är det andliga skeendet på Asbury universitet i USA, där en morgonandakt utvecklades till något som beskrivits som en väckelse.

Sven Almkvist uttrycker glädje över det som sker, men manar samtidigt till viss försiktigthet.

– Man måste inte åka dit för att möta Gud, säger han.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS