Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Vann tiotusentals fångar – blev mördad i sitt hem

Så sent som i mars i år besökte Oscar Osorio Sverige. I förra veckan hittade polisen i Oklahoma City den colombianske fängelseevangelisten mördad i sitt eget hem. Ankarstiftelsens Börje Erdtman minns en mångårig vän och medarbetare. – Han fick 62 år och har lämnat djupa spår efter sig, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 18:30, 10 jul 2018

Fredag den 29 juni hittade polisen i Oklahoma City den colombianske fängelse­evangelisten Oscar Osorio död i sitt hem. Polisen säger till Fox 25 News att Osorio hittades av polisledningen och att omständigheterna pekar på att han blivit mördad. Orsaken till mordet är däremot inte klarlagd ännu.

I mars månad hade svenska Ankarstiftelsen bjudit in Oscar Osorio till Sverige för att berätta om arbetet på fängelser i Colombia.

– Jag lärde känna Oscar redan 1994, när jag regelbundet började besöka Bella Vistafängelset, berättar Börje Erdtman, Ankarstiftelsens grundare, som har anställt många fängelseevangelister i colombianska fängelser.

Oscar Osorio var ett av 20 syskon i en mycket dysfunktionell familj. 13 år gammal rymde han hemifrån och blev småkriminell, drogmissbrukare och uteliggare på gatorna i Medellin, Colombias näst största stad. Redan som tioåring stal han mat och tog hem till sina hungrande småsyskon. En väletablerad pastor i en av stadens kyrkor passerade regelbundet uteliggaren på hans pappskiva och upprepade orden: ”Jesus älskar dig och har planer för dig, mycket bättre än att sova här på gatan”. De orden förändrade radikalt Oscars liv.

Analfabeten möttes en dag av värmen och kärleken i pastorns kyrka, men också av ett budskap som träffade djupt i hans hjärta. Sången ”O store Gud”, som avslutade gudstjänsten, öppnade hoppets perspektiv för den då 28-årige missbrukaren.

Oscar fick genom ungdomar i kyrkan hjälp att lära sig läsa och skriva. Då tändes också längtan att återvända till det ökända Bella Vistafängelset i Medellin, där han själv suttit. När jag mötte Oscar Osario, i samband med Sverigebesöket i våras, delade han med sig av sin livsberättelse.

– Jag fick träffa fängelsedirektören, som efter viss tvekan lovade att jag en timma i veckan skulle få vittna för de fängslade. Men jag förklarade att jag ville vara där tolv timmar per dag, sju dagar i veckan. Fängelsedirektören svarade att han inte trodde att Bella Vista kunde förvandlas till ett nunnekloster, förklarade Oscar Osario.

Men Oscar Osario gav sig inte. ”Det bästa kommer att hända oss. Jag vet att Jesus kan förvandla människors liv”, var hans budskap till fängelsedirektören.

Och behovet av förändring var stort. Mellan 350 till 700 mord inträffade årligen på Bella Vistafängelset. Fängelset är byggt för 1 500 interner, men mellan 6 000 och 7 000 gerillasoldater, knarklangare och tungt kriminella satt där. När det var som värst kunde interner hugga huvudet av en medfånge och spela fotboll med det avhuggna huvudet.

Till slut – några år efter sin frälsningsupplevelse 1984 – fick Oscar Osorio komma in på Bella Vista, och blev en dörröppnare in i den hårda fängelsemiljön. Men vägen var inte lätt. Han blev hånad och förlöjligad av internerna. En del kastade avföring på honom. Men Oscar Osorio gick hem och duschade och var tillbaka nästa dag. Vecka efter vecka, månad efter månad.

Efter en period av hårt arbete började en del lyssna till Oscars vittnesbörd och förkunnelse.

Antalet mord började strax därpå att sjunka. Redan 2002, när jag själv besökte fängelset för första gången, hade de 700 morden varje år reducerats till knappt en handfull.

– Så är det i stort sett fortfarande, berättar Börje Erdtman.

Nu finns evangeliskt fängelsearbete på 106 fängelser, allt initierat av Ankarstiftelsens outtröttlige entreprenör.

Det tog sin tid att förändra Bella Vista, vars namn betyder ”vacker utsikt”. Steg för steg började Oscar vinna fångarnas förtroende. Han tömde deras latrinhinkar, städade personalens kontor och berättade för alla på fängelset att de var älskade av Jesus. Det var ett annat budskap än de långtidsdömda gerillasoldaterna och knarkkurirerna hört.

Efter en tid upplevde Oscar att han skulle måla om fängelsets väggar invändigt och utplåna de blodbesudlade bilderna, som funnits där i åratal. Vid sitt Sverigebesök i mars berättade han om händelsen.

– Jag hade bara pengar till bussbiljetten till och ifrån fängelset, men jag sökte upp ägaren till Medellins största färgfabrik. Först skulle jag inte få framföra mitt ärende, men jag förklarade för sekreteraren att jag sitter kvar på kontoret tills jag får träffa honom.

Direktören blev omtumlad av Oscars livsberättelse och motvilligt följde han med till det ökända fängelset för att få en bild av hur stor insats det skulle krävas att måla om väggarna.

– Nästa dag fick jag beskedet av färgfabrikören. ”Vi betalar färgen och levererar den till fängelset tillsammans med 200 målarpenslar.” Nu engagerade jag ett antal av internerna att måla om och måla över de hemska bilderna, berättade Oscar Osario.

Initiativet och Oscars dagliga besök på fängelset startade en process där medlemmar i olika kyrkor i Medellin involverades. Bön- och bibelstudiegrupper startades inne på fängelset och ett antal år senare även en tvåårig pastorsutbildning. I dag räknas omvändelserna i många tiotusental sedan Oscar började sina besök.

Varje vecka möts kanske 100-talet fångar i Bella Vistas fängelsekyrka, där man döper omvända fångar och lovsången stiger mot taket med orden ”Fri, fri, Jesus har gjort mig fri”. Med tatuerade armar sträckta mot himlen ropar de befriade fångarna ut sin bekännelse, trots att de kanske har 15 år kvar av sina fängelsestraff.

Priset blev till slut för högt för Oscar Osorio att stanna kvar i Colombia. Han hotades av knarkkartellerna och hans bil blev upprepade gånger beskjuten. Vid ett tillfälle gick ett skott genom hans bil och slog ut sidorutan bak. När hans dotter till sist hotades till livet, då lämnade Oscar Osorio landet för USA. Där arbetade han som kakelsättare i många år, tre veckor per månad, för att sedan bland annat åka till ett stort fängelsearbete i Mexico. Där fortsatte han outtröttligt att vittna om sitt förvandlade liv.

Oscar Osorio planerade enligt Börje Erdtman att återvända till Colombia i höst. I stället blev han mördad i sitt eget hem.

Börje Erdtman sörjer en hjälte, som lämnade uteliggarlivet och fick vinna ett oräkneligt antal fångar för Jesus. Det är tacksamhet som dominerar när Börje Erdtman ska summera Oscar Osorios liv, och vad det har fått betyda.

– Tänk att Oscar fick bli 62 år, trots att han varit hotad till livet så många gånger och levde ett hårt liv sedan barnaåren. Han fick 62 år och har lämnat djupa spår efter sig. Man vill ju stilla somna in i Herrens händer, men det är inte alla givet.

[Oscar Osario] fick 62 år och har lämnat djupa spår efter sig.

Ankarstiftelsen

Har hjälpt till att minska nöden i över 20 år

Har byggt 170 skolor

Hjälper ungdomar från kriminalitet

Har gjort insatser i främst Colombia och ett tiotal länder

Källa: ankarstiftelsen.com

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...